Japonya'da Fukişama'nın Ardından İlk Nükleer Santral Faaliyette

Japonya’da 2011 yılında yaşanan Fukuşima felaketinin ardından ilk kez bir nükleer santral bugün itibari ile hizmete girdi.

Japonya'da Fukişama'nın Ardından İlk Nükleer Santral Faaliyette
Japonya’da 2011 yılında meydana gelen deprem ve sonrasında görülen Tsunami nedeniyle Fukuşima’da bulunan nükleer santral devre dışı bırakılmıştı. Yaşanan Fukuşima felaketinin ardından ilk kez bir nükleer santral bugün itibari ile hizmete girdi. Japonyalı yetkililer, santralin 1 numaralı reaktörünün yerel saatle 10.30 sıralarında faaliyete girdiğini kaydederek, her şeyin yolunda gitmesi halinde reaktörün tam kapasiteye ulaşmasının birkaç gün alabileceğini sözlerine ekledi.

İşletmeci firma Kyushu Sözcüsü Tomomitsu Sakata, reaktörün sorunsuz çalıştığını belirterek, reaktörün tam olarak devreye girmesi için 24 saatin gerektiğini de aktardı. Santralin Cuma gününden itibaren elektrik üretmeye de başlayacağını da sözlerine ekleyen Sakata, gelecek ayda da tam kapasite çalışabileceğini ifade etti.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise, reaktörlerin dünyanın en sıkı güvenlik kontrollerinden geçtiğini belirterek, “Kyushu Elektrik, güvenliği ilk sırada tutuyor ve santralin yeniden açılması konusunda önlemlerin en üst seviyede sağlanmasını temenni ediyorum” dedi.

Nükleer faaliyetler konusunda tedirgin olan Sendai santrali ve Başbakan Abe’nin Tokyo’daki ikametgahı önünde protesto gösterileri düzenlendi.

Kaynak: İHA