Yunanistan'da Zor Süreç Şimdi Başlıyor

Yunanistan’da halkın kemer sıkma politikalarına ‘hayır’ dediği referandum, SYRİZA hükümeti için güvenoyu anlamına gelirken Avrupa Birliği ilişkilerine ise başka bir boyut kazandırdı. Avrupa’da yükselen solun en önemli temsilcilerinden SYRİZA, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras ve Avrupa Birliği (AB) hakkında önemli değerlendirmelerde bulunan Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Ünal Çeviköz, “Hayır oyunu almak belki kolay oldu ama Yunanistan için esas zorlu süreç bundan sonra başlıyor” dedi.

Yunanistan'da Zor Süreç Şimdi Başlıyor
Yunanistan halkı, geçtiğimiz günlerde tarihinin en önemli referandumlarından birine gitti. Kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları, hükümetin kabul edip etmemesi konusunda sandığa giden Yunan halkının yüzde 61’i ‘hayır’ oyu kullanırken yüzde 39’luk kesim kararların kabul edilmesi için ‘evet’ dedi.

Referandumu değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, “Hayır oyunu almak ve bu sonuca ulaşmak belki kolay oldu ama Yunanistan için esas zorlu süreç bundan sonra başlıyor” dedi.

“HALK ETKİLİ BİR CEVAP VERDİ”

Yapılan kamuoyu araştırmalarında hayır ve evet oylarının eşit olduğunu ancak son dönemlerde hayır oylarının biraz daha öne geçtiğini belirten Çeviköz, kamuoyu araştırmalarının bir kez daha yanıldığına dikkat çekti. Referandumdan yüzde 61 oranında hayır ile oldukça etkili bir cevabın çıktığını söyleyen Çeviköz, “Bu sonuç Çipras’a ve SYRİZA yönetimine Yunanistan halkının güven duyduğunu gösterdi. Yani Çipras Hükümeti bu referandum sonucuyla güvenoyu almış oldu. Sandıktan hayır oyunun çıkması demokrasi açısından, Yunanistan halkının Avrupa Birliği tarafından kendisine dayatılan şartları kabul etmemesinden dolayı da önemli bir sonuç oldu” diye konuştu.

VAROUFAKİS’İN İSTİFASINDA İKİ İHTİMAL ÖNE ÇIKIYOR

Referandumdan evet sonucu çıkarsa istifa edeceğini söyleyen ancak hayır oylarının çoğunlukta olmasına rağmen istifa eden Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in istifasının sebeplerine dikkat çeken Çeviköz, “Varoufakis, SYRİZA Hükümeti yeni müzakerelere taze bir kanla başlamak istediği için ya da Avrupa Birliği kendisiyle devam etmek istemediği için istifa etti. Yunanistan hükümeti bu oyu aldıktan sonra kendine daha güvenen bir şekilde Avrupa Birliği üyeleri ile masaya oturacağından, önceki müzakerelerde kötü polis rolünü üstlenen Varoufakis ile yollarını ayırmış olabilir. Bunların perde arkasını bilmemiz şu noktada mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“AB, ALMANYA’NIN POLİTİKASINA BÜRÜNDÜ”

Yunanistan konusunda sert tavırlarıyla dikkat çeken Almanya’nın siyasi bakımdan AB’nin en güçlü ülkesi olduğuna dikkat çeken Ünal Çeviköz, “AB’nin dinamosunu hem ekonomik açıdan hem de mali politikalar açısından Almanya oluşturuyor. Birliğin geleceği ile ilgili yapılan bütün tartışmalarda Almanya’nın tutumu dikkat çekiyor. Almanya’nın katı, disiplinli, taviz vermeyen, orta ve uzun vadeli programlara önem veren bir politika gütmesi Avrupa Birliği’nin genel politikasına dönmüş durumda” dedi.

“AB GERİ ADIM ATMAYACAK”

Referandumdan hayır sonucunun çıkmasına rağmen AB’nin şartlarını değiştirmeyeceğini belirten Ünal Çeviköz, bu nedenle üye ülkelerin tutumunda önemli bir değişiklik olmayacağını söyledi.

Yunanistan’ın istediği şartlardan birinin borçların bir kısmının silinmesi olduğunu ifade eden Çeviköz, “Bu istek Avrupa Birliği ülkeleri tarafından tasvip edilmedi. Onun için Yunanistan’ın kazanım sağlamasını beklememek lazım” diye konuştu.

AVRUPA’DA SOLUN YÜKSELİŞİ

Güney Avrupa ülkelerinin de Yunanistan’a verilecek ödünlere karşı olduğunu belirten Çeviköz, özellikle Portekiz ve İspanya’nın tutumlarının bu yönde olacağının altını çizdi. Bu iki ülkenin sonbaharda seçime gideceğini söyleyen Çeviköz, “Seçimden önce Portekiz ve İspanya sol kanatta radikal tavırlarıyla tanınan bir hükümetin destek almasını istemeyecektir. Çünkü kendi ülkelerinde de buna benzer gruplar var. Yunanistan’daki sonuçları en heyecanla alkışlayan gruplara bakıldığında İspanya’da Podemos’u, Fransa’da Marine Le Pen’i görebiliriz. Bu yüzden ülkelerin içinde yer alan gruplar yapılacak bir seçimde kendilerine birtakım sonuçlar çıkarmak isteyebileceğinden AB bir müddet daha katı ve sert tutumunu sürdürecektir’’ diyerek sözlerini sürdürdü.

“AB’DE ÇÖZÜLMELER YAŞANABİLİR”

Yunanistan ile Avrupa Birliği arasındaki olası bir yol ayrımının birliği oldukça etkileyeceğine dikkat çeken Ünal Çeliköz, Avrupa Birliği’nin Yunanistan’ı kendine bağlı tutamaması halinde birlik içinde çözülmeler yaşanabileceğini belirtti.

Çeliköz, borç anlaşması ve kreditörlerin dayattığı koşullar değişmezse ve Avrupa Merkez Bankası Yunan bankalarını desteklememe kararını sürdürürse, Euro ile ekonomisini döndüremeyen ve likiditeye muhtaç Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkarak Drahmi para birimini kabul etme kararına yönelebileceğine değindi. Bu durumun benzer durumda olan İspanya, Portekiz, İtalya hatta Fransa gibi ülkelerde de yansımalarının olacağını ifade eden Çeliköz bu ülkelerin neredeyse gayrisafi milli hasılalarının 2 katı kadar borç yükünün altında olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA