'Bilim Merkezleri, 2023 Hedeflerine Katkı Sağlayacak'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IşŸık, bilim merkezlerinin, nitelikli insan kaynağŸının artmasını sağŸlayarak Türkiye'nin 2023 hedeflerine katkı sunacağŸını söyledi.

IşŸık, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, bilim merkezlerinin belediye ve üniversite gibi kurumlarca kurulup işŸletildiğŸini söyledi.

TǜBİTAK'ın 2008'den bu yana belediyelerle uygun görülen kamu kurumlarının bilim merkezi projelerini desteklediğŸini ifade eden IşŸık, Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa ve ElazığŸ'dan bu konuda gelen taleplerin karşŸılandığŸını bildirdi.

IşŸık, bilim merkezlerinin kurularak sayısının arttırılmasının TǜBİTAK'ın bilimin yaygınlaşŸtırılması misyonunun bir uzantısı olduğŸunu vurgulayarak, şŸöyle konuşŸtu:

"TǜBİTAK, bilim merkezlerinin toplumumuzda bilim kültürünü yaygınlaşŸtırmak için son derece kritik bir rol üstleneceğŸi öngörüsünden yola çıkarak, ülkemizde bu merkezlerin kurulmasını ve yıllar içinde sayılarının artırılmasını hedeflemektedir. Bu amaç doğŸrultusunda, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 23'üncü toplantısında özellikle çocukların ve gençlerin bilime olan ilgi ve meraklarını artıracak, teknolojiyi daha doğŸru kullanmalarını sağŸlayacak bilim merkezlerinin 2016 yılı itibarıyla tüm büyükşŸehirlerde, 2023 yılı itibarıyla tüm illerde kurulmasına yönelik çalışŸmaların yerel yönetimlerle işŸbirliğŸi halinde gerçekleşŸtirilmesine karar verildi."

- "Bilim merkezlerine ilgi yoğŸun"

Bilim merkezlerinin farklı yaşŸ gruplarından insanları bilimle buluşŸturduğŸuna işŸaret eden Bakan IşŸık, merkezlerin bilim ve teknolojiyi toplum için ulaşŸılır bir hale getirdiğŸini, etkileşŸimli öğŸretim yaklaşŸımıyla ziyaretçilerini keşŸfetmeye teşŸvik ettiğŸini anlattı.

IşŸık, bilim merkezlerinin günlük olaylara bilimsel bir bakışŸ açısıyla yaklaşŸabilme yönünde bir ufuk açtığŸına da dikkati çekerek, "Bilim merkezlerinin amacı, tüm bilgileri tam anlamıyla vermek değŸil kişŸilerin bilime karşŸı olan ilgilerini artırmak ve dikkatlerini çekebilmektedir" dedi.

Merkezlerin özellikle okul gruplarınca ziyaret edildiğŸini ve oldukça fazla ilgi gördüğŸünü aktaran IşŸık, "Bir yılı aşŸkın süredir hizmet veren Konya Bilim Merkezi bugüne kadar yaklaşŸık 300 bin ziyaretçi ağŸırlamışŸtır. Kocaeli ve ElazığŸ Bilim Merkezleri de yeni açılmışŸ olmalarına rağŸmen yoğŸun ziyaretçi akınına uğŸramaktadır ancak bireysel ziyaretlerin yurtdışŸındaki bilim merkezlerine göre düşŸük olduğŸu görülmektedir" ifadesini kullandı.

- "2023 hedeflerine katkı"

Bakan Fikri IşŸık, Türkiye'de bilim merkezlerinin sayısının artması ve bilim merkezi kültürünün topluma yerleşŸmesiyle bireysel ziyaretlerinin de artacağŸını tahmin ettiklerini dile getirerek, şŸunları kaydetti:

"Bilim merkezlerinin başŸlıca amaçları, toplumun bilim ve teknolojiye olan ilgi ve merakını artırmak ve toplumun temel bilimleri, mühendislik bilimlerini, teknolojiyi ve sağŸlık bilimlerini daha iyi anlamalarını sağŸlamaktır. Bilim merkezleri, nitelikli insan kaynağŸının artmasını ve ülkemize katma değŸer sağŸlayabilecek bir neslin yetişŸmesini desteklemektedir. Bilim merkezleri, 2023 hedeflerine katkı sağŸlayacaktır."

Kaynak: AA