Gürcistan'da Rusya Karşıtı Protesto

Gürcistan'ın başŸkenti Tiflis'teki hükümet binası önünde toplanan vatandaşŸlar, hükümeti Rus politikalarına karşŸı daha etkili mücadeleye çağŸırdı.

Gürcistan'da Rusya Karşıtı Protesto
ǜlkede faaliyet gösteren çeşŸitli sivil toplum kuruluşŸları ve medya örgütleri tarafından organize edilen gösteride, binden fazla gösterici "Rusya'yı durdurun" sloganları atarak, hükümetten "Rus işŸgali" karşŸısında daha aktif dışŸ politika yürütmesi talebinde bulundu.

Göstericilere hitap eden insan hakları savunucusu, bir dönem kamu denetçiliğŸi görevini de yürüten Giorgi TuguşŸi, Avrupa'nın bir parçası olan ve insan haklarının korunduğŸu bir Gürcistan'da yaşŸamak istediklerini belirterek, "Hepimiz Rusya'ya hayır diyelim. YaşŸasın Avrupa" dedi.

Göstericiler, Gürcistan BaşŸbakanı Irakli GaribaşŸvili'nin danışŸmanı Zurab AbaşŸidze'nin Rusya DışŸişŸleri Bakan Yardımcısı Grigol Karasin ile yaptığŸı görüşŸmelerin "formalite olduğŸu" ve "sonuç vermeyecekleri" gerekçesiyle iptal edilmesi talebinde bulundu.

Gürcistan'dan tek taraflı bağŸımsızlığŸını ilan eden Güney Osetya'daki Rus askerlerinin, 10 Temmuz'da bölge için hayati önemdeki Bakü-Supsa petrol boru hattını da kontrollerindeki bölgeye dahil edecek şŸekilde yeni sınır işŸaretleri koyması üzerine Gürcistan ile Rusya arasındaki gerilim yeniden alevlenmişŸti.

Taraflar arasında 2008'de yaşŸanan savaşŸın ardından anlaşŸma sağŸlanmışŸ ancak Rusya, Güney Osetya ve Abhazya'yı bağŸımsız ülkeler olarak tanımışŸtı.

Gürcistan'da yeni hükümetin göreve gelmesiyle birlikte Rusya ile Gürcistan arasında bir kaç ayda bir yapılan doğŸrudan görüşŸmeler başŸlamışŸtı.

Kaynak: AA