Ramazan Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme Uyarısı

Uzmanlar, beslenme alışkanlıklarının değiştiği Ramazan ayının ardından gelen bayramda sağlıklı beslenme uyarısında bulundu.

Ramazan Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme Uyarısı
Uzmanlar, beslenme alışkanlıklarının değiştiği, öğün sayısı azalırken, yiyecek çeşitliliğinin arttığı Ramazan ayının ardından sağlıklı beslenme için uyarılarda bulundu. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Dilek Ongan, Ramazan ayı sonrası için beslenmeyle ilgili önemli önerilerinde bulundu.

“SÜTLÜ TATLILARI, MEYVELERİ TERCİH EDİN”

Geleneksel bayram ikramlarının enerji ve yağ içeriği yüksek, kan şekerini hızla arttıran tatlılar ve hamur işlerinden oluştuğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Dilek Ongan, “Bu ikramlardan az miktarda yemek, sütlü ve meyve tatlıları tüketmek, çikolata, şeker yerine kuru kayısı, kuru incir vb kuru meyve tercih etmek en doğru seçimdir” diye konuştu.

“RAMAZAN AYI SONRASI BESLENME DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN”

Ramazan Bayramı ile birlikte Ramazan öncesi yeme düzenine geri dönmek, kahvaltı öğününü atlamamak, Ramazan boyunca yapılan sahuru gece yemeği şekline dönüştürmemek gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ongan, “Güne kahvaltı ile başlanmalı ve öğün atlanmamalıdır. Kahvaltıda peynir veya yumurta, domates, salatalık, yeşilbiber, maydanoz, taze meyve ile tam tahıllı ekmek tüketerek güne sağlıklı başlanabilir. Gün içerisinde ikram edilen tatlılardan tüketileceği için kahvaltıda bal/reçel/pekmez vb. şekerli yiyecekler ile günlük şeker ve enerji alımını arttırmamak gerekir” dedi.

DİYABET, KALP VE HİPERTANSİYON HASTALARINA UYARI

Diyabet, kalp ve hipertansiyon hastalarının uyguladıkları beslenme tedavisine bayram süresince de özen göstermesi gerektiğini hatırlatan Yrd.Doç.Dr. Ongan, bebek ve çocukların, büyüme ve gelişmeye katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şekerli besinlerden ve gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durması uyarısında bulundu.
Kaynak: İHA