FKÖ'nün Yeni Genel Sekreteri Erekat Oldu

Filistin KurtuluşŸ ǖrgütü'nün (FKǖ) yeni Genel Sekreteri Saib Erekat'ın getirildiğŸi belirtildi.

FKǖ'de 20 yıldan fazla üst düzey görevlerde bulunan Erekat, böylece örgütün idari konseyinde Filistin Devlet BaşŸkanı Mahmud Abbas'tan sonra ikinci isim oldu.

Filistin basınında çıkan haberlerde, bir dönem Filistin'in İsrail ile barışŸ müzakerelerinde heyet başŸkanlığŸı görevini de yürüten Erekat'ın, Abbas'tan sonra devlet başŸkanlığŸını devralacağŸı iddia edildi.

- "Abbas sonrasına hazırlık"

FKǖ müzakere biriminde üst düzey danışŸman olan EşŸref Hatip ise iddiaları redderek, "bu tür spekülasyonların asılsız olduğŸunu" söyledi.

Erekat için önceliğŸin, Filistin KurtuluşŸ ǖrgütü'nün "yeniden yapılandırılması" olduğŸunu savunan Hatip, "Erekat'ın devlet başŸkanlığŸı seçimlerinde aday olup olmayacağŸı Filistin liderliğŸi ve El Fetih'in vereceğŸi bir karar" ifadesini kullandı.

FKǖ Genel Sekreterlik görevini yürüten Yasir Abid Abdo'nun iki hafta önce görevden alınması, 81 yaşŸında olan Abbas'ın "kendinden sonrası için hazırlık yaptığŸı" şŸeklinde yorumlanmışŸtı.

Görevden uzaklaşŸtırma sebebi belirsizliğŸini korurken, İsrail basınında çıkan haberlerde Abid Abdo'nun, "eski Filistin BaşŸbakanı Salam Fayyad ve Fetih liderlerinden Muhammed Dahlan'la birlikte Abbas'ı devirmek için komplo kurduğŸu" öne sürülmüşŸtü.

FKǖ idari komitesinde hiçbir oylama yapılmadan görevden uzaklaşŸtırıldığŸını belirten Abid Abdo ise bunun "sadece kendisine değŸil, örgüte de zarar verdiğŸini" savunmuşŸtu.

Yaser Arafat'ın ölümünden sonra Filistin KurtuluşŸ ǖrgütü başŸkanlığŸını devralan Abbas, 2005'te El Fetih'in adayı olarak seçimlere girmişŸ ve Filistin Devlet başŸkanı olmuşŸtu.

Kaynak: AA