Bayramın Vazgeçilmezi 'Tatlı' Tadınızı Kaçırması

Beslenme düzeni değişikliği nedeniyle ortaya çıkabilecek sağlık problemlerine karşı uyarıda bulunan uzmanlar, bayramın vazgeçilmezi tatlıların gram ve kalori cetvelini sundu. Dünya Sağlık Örgütü verilerinden yola çıkan uzmanlar, bir porsiyon baklavanın içerdiği şekerin ortalama bir insanın günlük alması gereken en yüksek şeker miktarı olduğuna dikkati çekti.

İzmir Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeterli ve dengeli beslenmenin hayatın her dönemindeki önemini ramazan bayramında da koruduğunu kaydetti.

Gündüz, ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, oruç tutanların bayramda öğün sayısını arttırdığını ve daha fazla yemek yeme isteğiyle bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları ile karşılaşabileceğini belirtti.

Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata, hamur işi gibi gıdaların kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalar olduğuna dikkati çeken Mehmet Gündüz, "Bu gıdaları bayramda fazla miktarda sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Vatandaşların bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri, aşırıya kaçmamaları, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamaları gerekiyor" dedi.

- Tatlıya özel dikkat

Mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmesini öneren Mehmet Gündüz, çevrenin ısrarcı tutumundan ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmasını istedi.

Günlük şeker alım miktarı hakkında da bilgi veren Gündüz, şunları kaydetti:

"Dünya Sağlık Örgütü 2003 yılında yayınladığı tavsiye raporunda gıdaların doğal yapısında bulunan şeker dışında gıdaya üretim aşamasında eklenen şekerler ile çay şekeri olarak adlandırılan sakarozun toplam günlük alım miktarı, günlük enerji miktarının yüzde 10'unu geçmemelidir. Dolayısıyla gıdalara eklenen şekerin günlük en fazla 50 gram olması, 10 tatlı kaşığını aşmaması gerekiyor."

Türkiye için önerilen günlük enerji ihtiyacının 19-65 yaş arası erkekler için ortalama 2 bin 500 kalori, kadınlar için ise 2 bin 100 kalori olduğunu belirten Gündüz, "Günlük enerjimizin en fazla yüzde 10'unun şekerden karşılandığını düşünürsek erkeklerin günlük aldıkları enerjinin 250 kalorisi 65 gram şekerden, kadınlarda ise 210 kalorisi 55 gram şekerden gelmelidir" dedi.

- Porsiyon hesabı

Mehmet Gündüz, bir tatlı kaşığı toz şekerde 5, balda 6.2, reçel veya pekmezde 8.4, bir kesme şekerde 2.8 gram şeker olduğunu, 1 kutu gazlı içeceğin de 37 gram şeker içerdiğini kaydetti.

Geleneksel Türk tatlılarından aşure, sütlaç, kazandibi, revaninin bir porsiyonunda 40 gr şeker bulunduğuna dikkati çeken Gündüz, baklava ve tulumbanın ise 50 gr şeker içerdiğini söyledi.

Lokma tatlısı ile irmik helvasının 45 gr şeker barındırdığını anlatan Mehmet Gündüz, 100 gram çikolata tüketenin 58, aynı oranda çikolatalı dondurma yiyen birinin ise 25 gram şeker aldığı bilgisini verdi.

- Ve diğer öneriler

Mehmet Gündüz, bayramda öğün aralarının en az 2, en fazla 4-5 saat olarak düzenlenmesi gerektiğini, bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanması gerektiğini ifade etti.

Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif içeriği yüksek sebze, meyve ve kuru baklagillerin tercih edilebileceğini işaret eden Gündüz, "Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler. Sıvı kaybının giderilmesi için günde en az 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir" ifadelerini kullandı.

Bayramda fiziksel aktivitenin de arttırılması gerektiğini söyleyen Gündüz, mümkün olduğunca ziyaretlere de yürüyerek gidilmesini tavsiye etti.

Kaynak: AA