Ebso Heyetimden Almanya'ya Çıkartma

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen dünyanın en büyük Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’na (Intersolar Europe) çıkarma yaptı.

Ebso Heyetimden Almanya'ya Çıkartma
Almanya’nın Münih kentinde gerçekleştirilen Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’na (Intersolar Europe) EBSO’nun ziyareti damga vurdu. 42 ülkeden bin katılımcının yer aldığı fuarda EBSO heyeti, başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerjideki son teknolojileri görme, kendi projelerini tanıtma, katılımcılarla görüşme, işbirliği ve yatırım imkanlarını tartışma imkanı buldu. Heyette yer alan sanayicileri mutlu eden bir başka gelişme de, ürünlerinin ihracat yaptıkları ülkelerin firmaları aracılığıyla fuarda sergilendiğini görmek oldu.

EBSO heyeti ayrıca, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü’nün (GÜNDER) IntersolarEurope’daki standını ziyaret etti, düzenlediği konferansa katıldı.

EBSO yönetim kurulu üyeleri Deniz Gündüz ile Hüseyin Vatansever, Intersolar Europe Fuarı’ndaki etkinlikler kapsamında Münih Konsolosu Selçuk Eke ve Ticaret Ataşesi İsmet Salihoğlu ile bir araya geldi. Aynı zamanda Aliağa OSB Müteşebbis Heyet Başkanı da olan Deniz Gündüz, Türkiye’de yatırım yapmayı planlayan Alman firmalarının gerek ALOSBİ gerekse İzmir’deki diğer organize sanayi bölgelerinde yer göstermeye hazır olduklarını ifade etti.

Gündüz, “Yenilenebilir enerjinin yanısıra otomotiv ve yan sanayi ile makine sektörlerinde firmaları bir araya getiren ikili görüşme etkinliği de çok verimli olacaktır” dedi.

Kimya ve temizlik ürünleri alanında faaliyet gösteren bir Alman şirketinin Türkiye’de üretim tesisi kurmayı planladığını haber veren İsmet Salihoğlu ise, İzmir’deki OSB’lerin tanıtımını yaparak kenti adres göstereceğini söyledi.

Salihoğlu, geçtiğimiz yıl İstanbul’da yapılan ve çok başarılı geçen Türk-Alman işadamları ikili görüşmeler etkinliğinin de bu yıl EBSO işbirliğinde İzmir’de gerçekleştirilmesi için çaba göstereceğini kaydetti.

TÜRKİYE’NİN MÜNİH BAŞKONSOLOSUNA ZİYARET

EBSO heyeti, Türkiye’nin Münih Başkonsolosluğu’nu da ziyaret ederek, Konsolos Selçuk Eke ile de görüştü. Eke, EBSO’nun Intersolar fuarına yönelik organizasyonunun isabetli bir karar olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin yıllık ortalama güneşlenme süresinin 2 bin 640 saat olduğunu, bunun da günde 7.2 saatlik güneşten faydalanma süresi anlamına geldiğini vurgulayan Eke, "Bavyera’da yapılan G7 liderler zirvesinde de yenilenebilir enerji konusu üzerinde önemle durulmuş ve geleceğe yönelik kararlar alınmıştır. 2035 yılına kadar OECD üyesi olmayan devletlerin enerji ihtiyacının yüzde 93 oranında artacağı bilinmektedir. Ülkemiz su, rüzgar, güneş konularında zengin enerji kaynaklarına sahiptir. Ülkemiz, Norveç’ten sonra Avrupa’da ikinci büyük su gücüne sahip ülkesidir" dedi.

Selçuk Eke, Münih’in teknoloji ve fuarlar kenti olduğunu anlatırken, BMW, Siemens gibi şirketlerin de gelişip zenginleşmesinde çok büyük rolü olduğu Bavyera eyaletinin Türkiye ile 5 milyar euroluk dış ticaret hacmi gerçekleştirdiğini bildirdi.

GÜNEŞ ENERJİSİ EKİPMANLARI ÜRETEN FİRMAYA İNCELEME GEZİSİ

EBSO heyeti, Almanya’nın Niestetal kentinde güneş enerjisi ekipmanları üreten SMA firmasına inceleme gezisini de gerçekleştirdi. Frankfurt Ticaret Ataşesi Gülay Babadan Tarakçıoğlu’nun da eşlik ettiği organizasyonda SMA Üst Düzey Pazarlama Müdürü Hakkı Karacaoğlan, ABD’de ince film teknolojisinin geliştiğini, birkaç yıl içinde bunun kristal hücreli panellerin yerini alabileceğini ifade etti.

Her ince film panel üreticisinin bulunduğu bölgedeki yarı iletkeni kullandığını belirten Karacaoğlan, “Türkiye’de bu yarı iletken bor olabilir. İnce filmin en büyük avantajı güneşin geldiği açının önemli olmaması, gölgelenme sorununun yaşanmaması. Kristal panelde hücreler olduğu için bir hücreye gölge geldiği zaman bu, panelin yüzde 10-15’ini etkileyebiliyor. Yine 2-3 sene içinde depolama çok önemli olacak. Tesla, ev tipi depolama işinde çok yoğun çalışıyor. Türkiye’de üretim konusunda test sistemleri düşünülebilir” dedi.

Almanya’da kurulu güneş enerjisi üretim gücünün 37.76 GW olduğunu söyleyen Hakkı Karacaoğlan, jeneratörün güvenli çalışma bölgesini koruyarak gerekirse aküyle de entegre ederek önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağladıklarını anlattı.

EBSO heyetinin Almanya’da yenilenebilir enerji konusundaki iş ve inceleme gezisinin en önemli duraklarından birini, ihtiyacı olan enerjinin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde eden örnek ekolojik köy Wildpoldsried ziyareti oluşturdu. Münih Belediyesi Sağlık ve Çevre Dairesi Enerji Danışmanı Çiğdem Sanalmış rehberliğinde gerçekleştirilen teknik inceleme gezisinde, 650 konutluk köyde son 17 yılda 4 bin 750k Wpfotovoltaik, 5 biyogaz tesisi, şu an yenileri eklenmekte olan 7 rüzgar türbini ve bir hidroelektrik santrali olmak üzere yenilenebilir enerji projelerinin tümüne yatırım yapıldığı dikkat çekti.

Wildpoldsried Belediye Başkanı ArnoZengerle, 1999 yılından beri ‘ekolojik 3 sütun’ planını uyguladıklarını belirtirken, enerjide yenilenebilir kaynakları değerlendirme kadar tasarrufa da önem verdiklerini belirtti.

Zengerle, “Hedefimiz her binanın 2020 yılına kadar enerji santralı olması” dedi.

Kaynak: İHA