Kendisine Mobbing Uygulandığını İddia Etti, Davayla İşine Geri Döndü

Antalya Valiliği’nde uzun yıllar vali yardımcısı sekreteri olarak görev yapan D.D, Yazı İşleri Müdürü Ş.Ş. tarafından kendisine mobbing uygulandığı gerekçesiyle yargıya başvurdu. D.D’nin valilikteki görevine geri dönmesine rağmen valilik ek hizmet binası bodrum kattaki bir yerin temizliği ve bakımıyla görevlendirildiği ileri sürüldü.

Kendisine Mobbing Uygulandığını İddia Etti, Davayla İşine Geri Döndü
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Büro Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası Antalya Şubesi Başkanı Niyazi Tivriz, “Mahkeme ile geri dönen üyemize valilik bodrum katında temizlik ve bakım görevi verilmiştir. Bu olay bir cezalandırma ve mobbingtir” dedi.

İddiaya göre, Antalya Valiliğinde uzun yıllar vali yardımcısının sekreteri olarak görev yapan D.D., Yazı İşleri Müdürü Ş.Ş. tarafından kendisine mobbing (psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek) uygulandığı gerekçesiyle yargıya başvurdu. Olayın ardından D.D., Aksu Kaymakamlığına atandı. D.D., mahkemeye başvurarak valilikteki görevine geri dönerken bu kez de valilik ek hizmet binası bodrum kattaki bir yerin temizliği ve bakımıyla görevlendirildi.

Büro Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası Antalya Şubesi Başkanı Niyazi Tivriz, Antalya Valiliğinde görev yapan üyeleri D.D.’nin yaklaşık 2.5, 3 ay önce Aksu Kaymakamlığına görevlendirilmesinin yapıldığını hatırlattı.

D.D.’nin uzun yıllar vali yardımcısı sekreterliği ve idari büroda memurluk yaptığını aktaran Tivriz, “Üyemizin neden Aksu’ya görevlendirildiği noktasında bir bilgi verilmedi. Aksu Kaymakamlığında üyemiz çalışırken bize haksız yere yer değiştirildiğini söyledi.

Avukatlarımız aracılığıyla açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. D.D.’nin ardından tekrar Antalya Valiliğine görevlendirilmesi yapıldı. Bu görevlendirme üyemize bodrum kattaki bir yerin temizliği ve bakımıydı. Daha sonra idare, bir üst mahkemeye başvurarak, yürütmeyi durdurma kararını iptal ettirdi. D.D.’nin tekrar Aksu’ya görevlendirilmesi yapıldı. Bu olay maalesef kamu çalışanı için kaygı vericidir. Ataması yapılan memurun neden başka bir ilçeye atamasının yapıldığının belirtilmesi gerekir” diye konuştu.

Yaşananların bir mobbing olduğunu ifade eden Tivriz, şunları söyledi:

“Sendika olarak gerekli çalışmayı başlattık. Hukuksal mücadelemizi yapacağız. Yazı işleri müdürü ile sendikaya yansıyan bir bilgi yok. Her bilginin doğruluğunun kanıtı olması gerekir. Arkadaşımız başka olumsuz olaylar yaşadıysa savcılığa suç duyurusunda bulunmasını istedik. Antalya Valiliğine de dilekçe ile yaşananları anlatmasını istedik. Gündeme gelen o mesajı görmedim. Üyemiz böyle bir şey olduğunu bize iletti. Adli makamlara başvurmasını istedik. Masa başında çalışan bir kamu görevlisinin bodrum katta temizlik, bakım, onarım işi ile görevlendirilmesi bir mobbing, tacizdir.”

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Antalya valiliğinden yapılan açıklamada, D.D’nin 2006 yılından bu yana 4/C personeli olarak çalıştığı belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “TURBAN’da görev yapmakta iken, kurumunun özelleştirilmesi nedeniyle 25.09.2006 tarihinden itibaren sözleşmeli olarak valiliğimizde göreve başlayan 4/C personeli D.D, 2007 yılında İl İdare Kurulu Müdürlüğü ve 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünde görevlendirilmiş, ilgili müdürlüklerce adı geçenin hizmetine ihtiyaç bulunmadığı bildirildiğinden, 2009 yılında Muratpaşa Kaymakamlığında görevlendirilmiş, Kaymakamlıkca 2010 yılında geçici görevinin iptal edilmesinin istenilmesi nedeniyle görevlendirilmesi sonlandırılarak, Konyaaltı Kaymakamlığında görevlendirilmiştir. 2012 yılında Konyaaltı Kaymakamlığı tarafından hizmetine ihtiyaç bulunmadığı bildirildiğinden valiliğimizde vali yardımcısı sekreteri olarak görevlendirilmiştir.”

2014 yılında valilik oluru ile D.D’nin kaymakamlığın personel ihtiyacı nedeniyle Aksu Kaymakamlığında görevlendirildiği belirtilen açıklamada, “personel görevlendirme işleminin iptali için Antalya 1.İdare Mahkemesine başvurmuş olup mahkemece, “yürütmenin durdurulması hakkındaki talebinin kabulüne” karar verilmesi üzerine, görevlendirme onayı iptal edilerek 29.05.2015 tarihinde Aksu Kaymakamlığından ayrılışı sağlanarak, 01.06.2015 tarihinde valiliğimizde göreve başlatılmış ve Arşiv Görevlisi olarak görevlendirilmiştir. Ancak adı geçen personel 01.06.2015 tarihinde bir gün işe gelmiş, 02.06.2015 tarihinde izinsiz olarak valilik binasından ayrılarak, faks yoluyla 02/06/2015 tarihinden itibaren 10 gün ve hemen peşinden 15.06.2015 tarihinden itibaren 8 günlük olmak üzere 18 gün istirahat raporu göndermiştir.”

Antalya valiliğinin Antalya 1. İdare Mahkemesinin kararına karşı, Antalya Bölge İdare Mahkemesi nezdinde de itirazın yapıldığı belirtilerek, “yapılan itiraz üzerine, Antalya Bölge İdare Mahkemesinin 21.05.2015 tarihli ve 2015/694 sayılı kararı ile Antalya 1.İdare Mahkemesinin 27.03.2015 tarihli yürütmenin durdurulması kararın kaldırılmasına, dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması isteminin reddine karar verilmiştir. Bölge İdare Mahkemesinin kararına istinaden valiliğimizde hizmetine ihtiyaç bulunmayan 4/C personeli D.D, 15.06.2015 tarihli ve 16169 sayılı Olur ile Aksu Kaymakamlığı emrine iade edilmekle birlikte, raporlu olması hasebiyle görevlendirmesi bugün tebliğ edilerek, aynı gün valiliğimizden ilişiği kesilmiştir” denildi.

Açıklamada, Yazı İşleri Müdürü tarafından kendisine mobbing uygulandığı, sürgüne gönderildiği, tacizde bulunulduğunu iddia eden mezkur personel, bilfiil Yazı İşleri Müdürü emrinde hiç görev yapmadığı kaydedildi.
Kaynak: İHA