Geçmişteki Gözde Meslekler Zamana Direniyor

Siverek ilçesinde bir dönem gözde olan meslekler bitme noktasına geldi.

Hasan LJelebi Mahallesi şžeytan Küçesi LJarşŸısı'nda 53 yıllık terzi Mehmet Beriman, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada geçmişŸ yıllarda işŸ yoğŸunluğŸundan dolayı bayramlara 3 ay kala siparişŸ almayı durdurduklarını söyledi.

LJırak bulamamaktan yakınan Berivan, "İlk zamanlarda işŸ çoktu, bayramlara 2-3 gün kala işŸ tutmuyorduk. şžimdi o işŸler kalmadı, işŸ bulamıyoruz. Eleman yetişŸmiyor, kimse çocuğŸunu çıraklığŸa göndermiyor, tarlaya gönderiyorlar çocuğŸu, bu yüzden bizde eleman yetişŸtiremiyoruz" dedi.

Bir dönem yoğŸunluklarından dolayı gelen işŸleri geri çevirdiklerini belirten Beriman, geçim sıkıntısı yaşŸadıkları söyledi.

Ayakkabı ustası Ramazan Dalkılıç ta meslekte 32'nci yılını geride bıraktığŸını ve bir dönem "altın bilezik" olarak görülen mesleklerinin son demlerini yaşŸadığŸını ifade etti.

Dalkılıç, 80'li yıllarda ilçede otuza yakın el işŸi ayakkabı yapan usta olduğŸunu, bugün ise bu sayının ikiye düşŸtüğŸünü belirterek, "Biz siparişŸ üzerine çalışŸan bir meslek grubuyuz. Piyasada ayakkabı çok ve insanlar zevklerine uygun olanını seçiyor. Bu sebeple bizim meslek öldü sayılır" değŸerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA