Mağlova Su Kemeri, Belgesel Projesiyle Hayat Buldu

Asırlar önce Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Mağlova Su Kemeri, tarihi bir belgesel projesiyle yeniden hayat buldu. Çekimleri tamamlanan çalışmanın ardından belgeselin galası yapıldı.

Sultangazi Belediyesi’nin katkılarıyla çekimleri tamamlanan ‘Mağlova’ isimli belgesel projesinin galası Başbakanlık Devlet Arşivleri Kongre Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kanuni Sultan Süleyman’ın talimatıyla İstanbul’un su sorununa çözüm üretmek için Mimar Sinan tarafından 1562 yılında yapımını tamamladığı proje, günümüze kadar ayakta kalmayı başardı. Sultangazi sınırları içerisinde yer alan tarihi ve kültürel yapının yeniden gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılması için çekimleri tamamlanan yaklaşık 60 dakikalık belgesel, izleyicilerin beğenisini topladı.

“MİMARLARIN GIPTAYLA TAKİP ETTİĞİ BİR ESER”

Mağlova Kemeri’nin Mimar Sinan’ın en önemli eserleri arasında yer aldığını belirten Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, “40 çeşme su galerisi denen 53 kilometre uzunluğundaki alanının içinde o şaheser bölgenin en tamamlayıcı ve önemli unsuru haline gelmiş. Dünyanın çeşitli yerlerinden mimarların gelerek ziyaret ettiği ve gıptayla takip ettiği bir eser olmuş. Önemli bir söz söylenir, Mimar Sinan başka hiçbir eser yapmamış olsaydı dahi, onu bu kadar ünlü yapmaya yetecek bir eser olarak tanımlanmış. Her şeyden önce bu eserin belgesele dönüşmüş olması ve tanıtılıyor olması bizden sonra gelecek kuşaklar için çok büyük bir önem arz ediyor. Aynı zamanda ülke turizmine büyük katkılar sağlıyor. Mimarisiyle, statiğiyle, estetiğiyle örnek bir şaheser” şeklinde konuştu.

“BİZE DÜŞEN GÖREV, ONA ULAŞAN YOLLARI AÇMAK”

Mağlova Su Kemeri’nin yapısal özellikleri hakkında da bilgiler veren Cahit Altunay, “Sultangazi’yi de diğer bir ilçe olan Eyüp ile birbirine bağlayan, iki vadiyi birleştiren 36 metre yüksekliğinde 258 metre uzunluğunda bu güzel eser fevkalade bir inci gibi orada duruyor. Belediye olarak bize düşen görev, ona ulaşan yolları açmak ve gelen turistlere mutlaka bu eserleri göstermek olacaktır. Bu bakımdan yaptığımız çalışmayla şu anda esere çok rahat ulaşılabiliyor, gezilip görülebiliyor ve bundan sonra da daha iyi tanınması ve ulaşılması bakımından gereken hizmetlerin yapılacağını ifade etmek isterim” dedi.

“DÜNYANIN FARKLI BÖLGELERİNDEN GÖRMEYE GELİYORLAR”

Belgesel projesinin Yapımcısı ve Yönetmeni Umut Mete Soydan ise, “Mağlova, Mimar Sinan’ın bir başyapıt, belki de ülkemizin kültür turizmi açısından en önemli olabilecek bir eseri. Mağlova Alibeyköy Barajı üzerinde ve Sultangazi sınırları içerisinde sahip olduğu mimari ve estetik özellikleriyle dünya çapında bir başyapıt. Dünyanın farklı bölgelerinden Mağlova’yı görmeye geliyorlar” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA