Tarih İçinde Bir Meydan Açılıyor, Erzurum'un Mühürleri Ortaya Çıkarılıyor

Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, kadim medeniyet alanı olarak tanımladığı Yakutiye ilçesinde eserleri bir bir gün yüzüne çıkarıyor. Murat Paşa Camii ile Hamamını çevreleyen kötü yapıları kamulaştıran Başkan Korkut, dün alana ilk kazmayı vurdu. Dükkanlarla birlikte alanda bulunan 19 adet yapı grubu belediye ekipleri tarafından yerle bir edildi. Ali Korkut, "Şehrin mühürlerini gün yüzüne çıkarıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Tarih İçinde Bir Meydan Açılıyor, Erzurum'un Mühürleri Ortaya Çıkarılıyor
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, 3 dükkan ve 19 yapı grubundan oluşan yapıları yaklaşık 2 milyon lira bedel ödeyerek kamulaştırdı. İlk kazmanın vurulduğu Murat Paşa Camii çevresi için tarihi eserler içerisinde bir meydan çalışması tasarlanıyor. Ali Korkut, "İki eser şehrin mühürleri. Mühürleri ortaya koymak lazım. 19 adet yapı grubu mevcut. Alt kısımda dükkanlar var. Tıpkı Yakutiye ve Lala Paşa çevresinde yaptığımız gibi bir meydan hüviyetine getireceğiz. Yeşille beraber bir rekreasyon alanı, ticaret girmeyecek. Vatandaşın gezip oturabileceği, tarihi hissedebileceği bir alan oluşturacağız. Hamamda ciddi tahribatlar var. Bununla ilgili olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüşerek restorasyon yapılmasını sağlayacağız. Böylece iki eserimiz gün yüzüne çıkacak. Tıpkı Boyahane Camii ve Hamamı gibi. Gün yüzüne çıkaracağız. Bunlar gün yüzüne çıktığında şehir gerçek kimliğine kavuşacaktır. 5 yıl süre içerisinde başka tarihi eserlerin alanının açarak şehri beklenen özlenen konuma taşıyacağız.

İlk defa bizim dönemimizde tarihi eserle gün yüzüne çıktı. Yakutiye, kadim bir medeniyet. Bu medeniyeti gün yüzüne çıkarmak gerekiyor. Eski Yakutiye kentsel dönüşüm ile birlikte yeni ve çağdaş görünümüne kavuşacak" dedi.

Erzurum’un kültür mirasının önemli iki eseri; Murat Paşa Camii ve Hamamı, zaman içerisinde oluşmuş kötü yapılaşmadan kurtarılıyor. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, yıkım ve enkazın temizlenmesinin ardından çevre düzenleme çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.



Osmanlı dönemi eseri

Erzurum’da Osmanlı dönemi ve mimarisini temsil eden nadide eserler arasında yer alan Murat Paşa Camii ve yanında bulunan Murat Paşa Hamamı, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut eliyle insanla buluşuyor. Yeniden gün yüzüne çıkarılan eserin çevre düzenlemesi de yaz döneminde tamamlanacak.

Murat Paşa Camii tarihçesi

Şehir merkezinde, bulunduğu mahalleye adını veren Murat Paşa Camii, yanındaki hamamla birlikte sur kapılarından Erzincan Kapısı civarındadır. Kitabesine göre 1573 tarihinde Sadrazam Kuyucu Murat Paşa tarafından yaptırılmıştır. Lala Paşa Camii’nden sonra Erzurum’daki ikinci Osmanlı camisidir. Yapı plan ve mimarı bakımından, şehrin kendisinden sonra inşa edilen tek kubbeli camilerine bir model oluşturmuştur. Caminin minaresi, doğusundaki Ahmediye Medresesi’nin minaresi ile ortaktır. Minare yakın zamanlarda onarılmıştır.

Hamamla ilgili önemli bir vakıa

Murat Paşa Mahallesinde bulunan Murat Paşa Camii, Sultan II.Selim zamanında Sadrazam Murat paşa tarafından yaptırıldığı günlerde: Zaman zaman yaptırdığı caminin inşaatını gezmeye gelen Murat Paşa’nın bir gelişinde, inşaat’ta çalışan işçilerden biri dikkatini çeker. Bu işçi aşağıdan kocaman bir taşı kucaklamakta o taşla iskeleye tırmanmakta, yukarı çıktıktan sonra kısa bir duraklamayı müteakip ayni taşı aşağıya indirmektedir, bu olay bir iki defa tekrarlanınca çok sert bir mizaca sahip olan Paşa işçi’yi yanına getirterek nedenini sorar. İşçi kısa bir tereddüt geçirir fakat canının tehlikede olduğunu fark ederek nedenini anlatır: “Efendim sabah uyandığımda yıkanmam gerekiyordu, ancak evimde su olmadığı için yıkanamadım, işe öyle geldim. Çalışmak zorundayım, evde çocuklarım nafaka bekliyor, ancak caminin duvarına bu durumda tek bir taş dahi koymak da içime sinmiyor, o nedenle taşı indirip çıkararak yevmiyemi hak etmeye çalışıyorum der. Paşa durur düşünür ve kızacağına “Biz eksik iş yapıyoruz “ diyerek cami inşaatını durdurur, cami inşaatında çalışan işçilerin yıkanması için camiye vakfiye olarak şu andaki hamamın önce yapılmasını emreder. İşte bu hamam o hamamdır.”
Kaynak: İHA