'Resmi Nikah Olmadan İmam Nikahına Hayır' Kampanyası

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD), resmi nikahsız çiftlere imam nikahı kıyılmasına hapis cezası öngören düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesine karşı imza kampanyası başlattı.

Şişli Atatürk Evi önünde toplanan CKD üyesi bir grup kadın, "Resmi nikah olmadan imam nikahına hayır", "Çocuk geline hayır" ve "Laiklik kadının güvencesidir" yazılı dövizler taşıdı.

Kadınlar, burada açtıkları stantta, Türk Ceza Kanunu'nun "Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören" başlıklı 230. maddesinin 5 ve 6'ncı fıkralarında düzenlenen "Resmi nikah olmadan dini merasim yapan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası"nı iptal eden kararına karşı kampanya metnini vatandaşların imzasına açtı.

CKD adına okunan basın açıklamasında, iptal kararıyla çocuk gelinlerin ve çok eşliliğin önünün açıldığı savunularak, "Zaten muzdarip olduğumuz kadına şiddet daha da artacaktır. Bu karar ile kadınlar resmi nikahla elde edecekleri miras, nafaka, velayet, tazminat haklarından mahrum kalacaklar, çocukların soy bağı ve diğer hakları yönünden hukuki sorunlar çoğalacaktır" denildi.

Açıklamada, resmi nikahın amacının aileyi korumak olduğu kaydedilerek, "Bu kararı kabul etmiyor, mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz. Kararın anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruyoruz" ifadeleri kullanıldı.

TBMM'den de Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği cezanın "alt sınırı 2 yıldan fazla hapis" olacak şekilde düzenlenmesi ve Türk Medeni Kanunu'nda evlenme yaşının 18'e çıkarılması talep edilen açıklamada, kampanya kapsamında toplanacak imzaların Meclis'e taşınacağı aktarıldı.

Kaynak: AA