Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Sakarya'da Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, milletin kendi hür iradesiyle seçtiği milletvekillerinin oluşturduğu meclisin anayasayı değiştirmesi, sivilleştirmesi gerektiğini belirterek, "İnşallah önümüzdeki süreçte bu bağımlılığa son vereceğimize de söz veriyoruz" dedi.

Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Sakarya'da Açıklaması
İslam, Ahmet Faik Abasıyanık (AFA) Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yeşilay Sakarya Buluşması'nda, Türkiye'nin son 13 yılda Avrupa'nın en az sigara içilen ülkeleri arasına girdiğini söyledi.

Türkiye'nin sigara alışkanlığıyla en iyi mücadele eden ülkelerden biri olduğuna işaret eden İslam, şehirlerarası otobüslerde eskiden sigara içildiğini anımsatarak, "Şimdi hamdolsun, böyle şeyler yok. Gençler, herhalde hiç görmediler böyle bir şeyi. Yeni Türkiye'nin güzelliklerinden birisi bu" ifadesini kullandı.

Dünyadaki kötü bağımlılıkların gelenek, aile hayatı ve yaşayış biçimlerinin son derece dışında olmasına rağmen Türkiye'ye çok çabuk sirayet ettiğini vurgulayan İslam, şunları kaydetti:

"Bunların içerisinde alkol ve uyuşturucu alışkanlığı var. Uyuşturucu, gizli kapaklı yapıldığı için, alkol de sigara gibi her an her yerde kullanılamadığı için sanki çok yaygın değilmiş gibi toplum hayatında. Oysa çok ciddi ve ciddiyetle mücadele edilmesi gereken tehlikeler. Bunlar çevreyi de insanla beraber öldüren alışkanlıklar. İnsan iradesini askıya alan alışkanlıklar bunlar. Yani şuur, akıl, mantık, irade, basiret dediğimiz, insanı hayvan ve bitkiden ayıran o özelliği birden bire zihninizden çıkarıyor, arka cebinize koyuyorsunuz. İnsanın, insan olma özelliğini alan bir alışkanlık. 'Şuna iyi gelir, buna iyi gelir' şeklinde bazen gazete köşelerinde görüyorsunuz, doğru değil, bunlara lütfen itimat etmeyin. Kurtulmanın en iyi yolu, hiç başlamamaktır. Bunu da unutmamak lazım."

Bağımlılıkla mücadelenin AK Parti iktidarlarının temel vazifesi olduğunu anlatan İslam, "Sigara, alkol, uyuşturucu gibi insana zarar veren bağımlılıkların yanı sıra IMF gibi, borç alma kurumları gibi bağımlılıklarla da mücadele eden bir iktidarız" diye konuştu.

- "12 Eylül Anayasası bağımlılığından kurtulacağız"

İktidara geldikten sonra Türkiye'nin hangi bağımlılıktan ilk önce kurtulması gerektiğini tespit etmeye çalıştıklarını ifade eden İslam, sözlerini şöyle tamamladı:

"Evet, en büyük, kötü ve korkunç dış bağımlılığımız IMF idi. O bağımlılıktan birkaç yıl içerisinde kurtulduk. Hatta IMF'ye olan tüm borcumuzu ödedik. 'Kendi ekonomimizi bundan sonra kendimiz idare edeceğiz, dışarıdan bir akla ihtiyacımız yok' dedik ama onlara şunu söyledik, 'bu ilişki devam etsin istiyorsanız, artık bizim merkezde olduğumuz bir ilişki olabilir, dolayısıyla buyurun gelin, borç istiyorsanız biz size veririz' dedik. Başka bağımlılıklar da vardı. Mesela, Türkiye'de postal bağımlılığı vardı. Her 10 yıl da bir gelirlerdi. Bizimkilerde şapkasını alan Zincirbozan'a giderdi. Hatta iftiharla da söylerdi bunu. Bu bağımlılığa da son verdik. O şekilde gitmek yok. Gitmenin yolu sandıktır.

Şimdi önümüzdeki süreçte bir bağımlılığı daha sona erdirmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönem, 12 Eylül Anayasası'na duyduğumuz aşırı bağımlılıktan da kurtulmamız gerekiyor. Geçen dönem özellikle AK Parti olarak, 'anayasayı değiştirelim' dediğimiz zaman, CHP çıktı dedi ki 'Yok değiştiremezsiniz, siz hür iradeyle seçilmiş milletvekillerisiniz, sizin anayasa değiştirmeye hakkınız yok, kim değiştirebilir, bir cunta hükümeti olması lazım' dedi. Çok ciddi bir bağımlılık gerçekten. Bu bağımlılıktan da inşallah kurtulmamız lazım. Milletin kendi hür iradesiyle seçtiği milletvekillerinin oluşturduğu meclisin anayasayı değiştirmesi, sivilleştirmesi lazım. İnşallah önümüzdeki süreçte bu bağımlılığa son vereceğimize de söz veriyoruz."

Kaynak: AA