Spesifik Kirleticilerin Değerlendirilmesi Çalıştayı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, Ergene Nehri suyunun arıtılarak deşarj edilmesinin, Marmara Denizi'ndeki su kalitesini olumsuz etkilemeyeceğini belirtti.

Akca, bir otelde düzenlenen "Ülkemize Özgü Belirlenen Spesifik Kirleticilerin Değerlendirilmesi Çalıştayı"nın açılışında, Ergene Nehri ve havzasının temizlenmesine ilişkin çalışmaları anımsattı.

Bölgede gelecek yıl itibarıyla, arıtılmayan atık su kalmayacak şekilde bütün altyapının tamamlanacağını dile getiren Akca, Ergene havzasında tekstil yoğunluklu, renkli ve tuzlu atık su üretildiğine işaret etti.

Atık suyun, bölgede kurulan tesislerde ileri biyolojik ve kimyasal yöntemler uygulanarak arıtılacağını aktaran Akca, "Renk ve tuzluluk parametresinden, sadece bunlardan dolayı, Marmara Denizi'ne deşarj edecek kolektörler, tüneller ve deniz deşarjları ihale süreçleri tamamlandı. Bunları da inşallah gelecek yıl içinde devreye almış olacaklar" diye konuştu.

Marmara Denizi ile ilgili bazı yayınlar nedeniyle soru işareti ve kuşkuların oluşabileceğini ifade eden Akca, "Bütün yüreğimle inanarak söylüyorum ki bu deşarjların, Marmara'daki mevcut su kalitesi üzerine hiçbir olumsuz etkisi olmayacaktır. Bunlar niye bazı basın yayın organlarında bugün özellikle dile getiriliyor? Burada amaç üzüm yemek mi yoksa bağcıyı dövmek mi, onu da takdirinize bırakıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Akca, Marmara Denizi'nin kirlenmesine yüzde 70 Tuna Nehri'nin neden olduğunu belirterek, "Ona bir şey söylesene. Madem hayır yapacaksın, Marmara'yı düşünüyorsun. Ergene'den gelecek olan nedir? Yüzde bir. Neyin yüzde biri? Marmara'ya gelen bütün kirleticilerin yüzde biri" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA