İsveç'te Mülteci Artışı Göçmen Dairesinde 'İş Yükü Krizi'ne Yol Açtı

Suriye ve Eritre başta olmak üzere dünyanın çeşitli çatışma bölgelerinden geçen yıl 80 binden fazla sığınmacıya kapılarını açan İsveç'te bu yıl da artan mülteci sayısı nedeniyle göçmen dairesi (Migrationsverket) başvurulara cevap vermekte güçlük çekiyor.

İsveç radyosuna konuşan göçmen dairesi yetkilisi Johanna Jerlehag, geçen yıl bir iltica dosyasının tahkikatının ortalama üç haftada neticeye bağlandığını fakat bu yıl yaşanan yoğunluktan dolayı bu sürenin altı ayı bulduğunu söyledi.

Jerlehag, göçmen dairesinde çalışan memurların sorunu aşabilmek için fazla mesai yaptığını, hatta hafta sonları akşam geç saatlere kadar çalıştıklarını söyledi. Jerlehag, kendisinin yaklaşık olarak 200 dosyadan sorumlu olduğunu, haftada 3-4 dosyayı sonuçlandırdığını ifade etti.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, hafta içerisinde yaptığı açıklamada, "isim vererek bazı ülkeleri utandırmak istemediğini" fakat mülteci dağılımının Avrupa'da denge gözetilerek yapılmadığını belirtti.

İsveç, kişi başına düşen mülteci dağılımında birçok AB ülkesinden daha fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor. Avrupalı liderler, 25 Haziran'da Brüksel'de yapılacak AB zirvesinde mülteci kotası taslağını tekrar tartışmaya açmaya hazırlanıyor.

Kaynak: AA