Sudan'da ''BM-Afrika Birliği Ortak Barış Gücü''İçin Suç Duyurusu

Sudan'da, bazı askerlerin dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle ''BM-Afrika Birliği Ortak Barış Gücü'' için suç duyurusunda bulunulduğu bildirildi.

Sudan'daki Medya Hizmetleri Merkezinden verilen bilgiye göre, Güney Darfur Eyaleti Kas Belediyesi Yüksek Vekili Babekir Cedu Adem, Darfur'da görevli, Kas olaylarında sivillerin öldürülmesinde rolü bulunan askerlerin dokunulmazlığının kaldırılması ve yargıya sevkedilmesi için suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

Adem, suç duyurusunun, işlemlere başlanması için Sudan Başsavcılığına sevk edileceğini de belirtti.

Öte yandan, suç duyurusunda bulunan kişi ya da kurumlar hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

-6 yıldır aynı bölgede

Darfur bölgesinde, ''Adalet ve Eşitlik Hareketi'', ''Sudan Kurtuluş Hareketi'' ve ''Sudan Halk Kurtuluş Ordusu'', 2003 yılından beri hükümete karşı silahlı mücadele yürütüyor.

Çeşitli ülkelerden 20 bin askeri barındıran UNAMID ise 6 yıldır aynı bölgede görev yapıyor.

Somali hükümeti, geçen hafta Darfur'un Kas bölgesinde UNAMID askerlerinin 7 sivili öldürdüğünü, UNAMID ise askerlerin kimliği belirsiz kişilerin saldırısına cevap verdiğini, çatışmada, silahlı kişilerden 4'ünün yaşamını yitirdiğini, 6 askerin yaralandığını iddia etmişti.

Bölge halkı, olay üzerine protesto için UNAMID karargahını kuşatmış, hükümete bağlı yerel makamlar da soruşturma başlatılacağını belirterek halkı yatıştırmıştı.

Olayı araştırmak üzere Cumhurbaşkanlığı tarafından oluşturulan komitenin üyeleri ise UNAMID'ın açıklamalarının doğru olmadığını savunmuştu.

Kaynak: AA