Muhsin İlyas Subaşı'nın Yeni Romanı 'Ateşi Gül Eylemek'Yayınlandı

Şair ve yazar Muhsin İlyas Subaşı, 5. Romanını “Ateşi Gül Eylemek” adıyla yayınladı. Şiir Vakti Yayınları arasında çıkan kitapta, yazar kendi hayatının öğrencilik döneminden bir kesiti anlatarak özellikle İmam-Hatiplerin 1960’lı yıllardaki genel durumuna ışık tutuyor.

Muhsin İlyas Subaşı'nın Yeni Romanı 'Ateşi Gül Eylemek'Yayınlandı
Türkiye’de sürekli olarak bir rejim meselesi haline getirilen bu okullara halkın bakış tarzını, öğrencilerin yaşadıkları bir yığın olumsuzlukları anlatan yazar Subaşı, kitabının tanıtım yazısında şunlar yazdı:

"Bir Anadolu delikanlısı, yokluğun ve çaresizliğin acımasız pençesinden sıyrılarak Anadolu bozkırının ruhunu yaşatacak heyecanı ve aşkıyla bir ömrü kuşatan böyle bir macerayı sundu bize. Hayata gözünü gaz lambasıyla açan bu genç, bebekliğinde höllüğe belenen, ninni yerine savaş türküleri dinleyen, çocukluğunu topraklı köy yollarının kıvrımlarına düğümleyen, yoksulluk kültürünün çizdiği sınırlı bir alanda okula başlayan bir hikâyeler yumağının küçük ipuçlarıyla geldi karşınıza. Bu, ahlâk eğitimini kendi ideallerinden alan bir köy çocuğunun hayata tutunmak için verdiği mücadelenin hikâyesidir. Aynı zamanda bir neslin; bütünüyle İmam-Hatip neslinin, kendi yanındakilerden ve karşısındakilerden kendilerine reva görülen dramın ipuçlarını da vermektedir. Bütün bunlara rağmen, kendine inanmak gibi bir güçlü iradenin istendiği zaman çevrenin bu linç hareketini nasıl kırabileceğini de göstermektedir. Daha da önemlisi, bu nesil; dine inanmayanların, seküler ve laik kesimin inananlara nasıl bir dini hayatı yaşamaları gerektiği konusundaki acımasız baskılarına başkaldırı görevini üstlendi. Bunun içindir ki bu kuşak halkın örfileştirdiği din anlayışını da yeniden kendi İlahî kaynağına döndürmek için yola çıkmış sahipsiz ve meçhul alperenlerden oluşmaktadır. Yeni yetişen gençlerimiz bu sosyal hafızayı kavrayıp bundan gereken dersi alırsa, bu eser gayesine ulaşmış olacaktır."

160 sayfadan oluşan kitap, 10 liradan satışa sunuldu.
Kaynak: İHA