ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland Ukrayna'da

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Kiev'deki temasları çerçevesinde Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ve Meclis Başkanı Volodymyr Groysman ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland Ukrayna'da
Bakanlar Kurulu Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, Yatsenyuk ile Nuland arasındaki görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı, Minsk mutabakatlarının hayata geçirilmesi ve ülkede gerçekleştirilmekte olan reformlar, yolsuzlukla mücadele ve bu süreçlerde ABD'nin Ukrayna'ya desteği meseleleri ele alındı.

Açıklamada, ayrıca Yatsenyuk ve Nuland'ın Ukrayna'nın IMF ile iş birliği programı ve AB ile serbest ticaret bölgesi anlaşmasının imzalanması öncesi hazırlıklar masaya yatırıldı.

Nuland, ülkedeki temasları çerçevesinde ayrıca Ukrayna Meclis Başkanı Groysman ile görüştü. Parlamentoda yapılan görüşme sırasında konuşan Groysman, parlamentonun yakın günlerde bir altyapı oluşturarak reformların yasal destek planını görüşeceğini, söz konusu planın reformların hayata geçirilmesi yolunda parlamentonun eylem planını içerdiğini dile getirdi.

Groysman, parlamento koalisyonunun ülkenin çeşitli alanlarında başlatılan reformların altyapısını oluşturacak birçok yasayı kabul ettiğini hatırlatarak, koalisyonun bundan sonra da ülkenin geleceğine ilişkin önemli karar ve yasaların alınmasında iş birliği yapmaya devam edeceğini belirtti.

Yetkilerin yerel yönetimlere verilmesi ve yolsuzlukla mücadeleye yönelik reformların ülkenin geleceğini ilgilendiren kilit görevlerden olduğunu ifade eden Groysman, bu görev ve önceliklerin gerçekleştirilmesinin vatandaşların hükümete güveninin yeniden oluşturulmasına ve ülkedeki reformların hayata geçirilmesine hizmet edeceğini kaydetti.

Ukrayna'ya gösterdiği destekten dolayı ABD'ye teşekkür eden Groysman, "Bizim için dostlarımızın desteği fevkalade önemlidir" ifadesini kullandı. Groysman, Ukrayna'da geçen sene gerçekleşen ve "Haysiyet Devrimi" olarak adlandırılan Meydan Olayları sırasında ve bugün Ukrayna'ya gösterdiği destekten dolayı Nuland'a teşekkür etti.

Nuland da "ABD için demokratik, güçlü ve Avrupalı Ukrayna'nın fevkalade önemli" olduğunu kaydederek, Ukrayna hükümetinin ve parlamentosunun ülkede reformların gerçekleştirilmesindeki başarısının yüksek olduğunu söyledi.

Nuland ile Groysman arasındaki görüşmede, ayrıca doğudaki krizin barışçıl yolla çözülmesine ilişkin meseleler de ele alındı.

Geçen sene Kiev'deki Meydan Protestoları sırasında Kiev'i sık sık ziyaret eden Victoria Nuland, bu ziyaretleri sırasında protestoculara gösterdiği destekle biliniyor.

Kaynak: AA