Belha Manastırı'na 'Statü'Kazandırılmaya Çalışılıyor

Nevşehir'in Avanos ilçesine bağlı Özkonak beldesi yakınlarındaki, binlerce yıl önce Hristiyanlık eğitimi verilen önemli merkezlerden biri olan Belha Manastırı'nın daha fazla turist çekmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Roma zulmünden kaçarak 4. yüzyılda bölgeye gelen ilk Hristiyanların kurduğu Belha Manastırı'nda, kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı din eğitimi aldığı bölümler, gözetleme kulesi, zindan, mutfak, Roma hamamı, yemek salonu ve Hristiyanlar tarafından kutsallığına inanılan Ayazma suyu yer alıyor.

Manastırın turizme kazandırılması için başlatılan çalışma kapsamında, ulaşım sağlanan yol asfaltlandı.

- "Müze statüsü kazanmasını istiyoruz"

Özkonak Belediye Başkanı İlker Yürekli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile işbirliğine giderek manastırın çevre düzenlemesi ve temizliğini yaptıklarını, çökme tehlikesi bulunan bölgeler için önlem aldıklarını söyledi.

Belha Manastırı'nın, az sayıdaki turist tarafından ziyaret edildiğini anlatan Yürekli, "Kapadokya Krallığının merkezindeki Belha Manastırı'nın resmi müze statüsü kazanması ve turizme daha çok katkı sağlaması için çalışmalarımız devam ediyor. Böylece Özkonak Yeraltı Şehri, tarihi meşe ağacı ve Ceneviz Vadisi ile Belha Manastırı, tur programlarına dahil edilebilir" diye konuştu.

-Manastırın hikayesi

Belha Manastı'nın ilginç bir hikayesi bulunduğunu dile getiren Yürekli, şu bilgileri aktardı:

"Efsaneye göre, manastırın kurulu bulunduğu bölgede yaşayan kabile reisinin güzel kızı Belha'ya, Ayazma suyunda yıkandığı esnada, Ziyaret Dağı'nın reisi olduğunu söyleyen kişi aşkını ilan etmiş. Belha, başlarda kaçmak istese de zamanla birbirlerini sevmişler. Belha ile evlenmek isteyenlerin sayısının artması üzerine babası sarayın önünde müsabaka düzenlemiş. Yarışmada, Ziyaret Dağı'nın reisi ile Aliyli Bey'i karşı karşıya gelmiş. Sevgilisine ok yöneldiğini gören Belha, sarayın balkonundan atarak Ziyaret Dağı'nın reisini kurtarmak istemiş ancak ikisi de aynı okun kurbanı olmuş. Belha'nın babası, sevgililerin sarayın önündeki bahçeye gömülmesini emretmiş. Böylece iki sevgiliyi ölüm bile ayıramamış."

Yürekli, girişimlerinin sonuçlanması halinde hem hikayeyi hem de manastırı merak eden turistlerin bölgeyi daha fazla ziyaret etmesinin beklendiğini kaydetti.

Kaynak: AA