Soma Şehitlerine 301 Dilek Feneri

Soma Faciası’nın birinci yılı sebebiyle Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Burdur Belediyesi tarafından, faciada şehit olan 301 madenci için Burdur Gölü’nde 301 adet dilek feneri gökyüzüne bırakıldı.

Soma Şehitlerine 301 Dilek Feneri
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Burdur Şubesi tarafından hazırlanan programda, Burdurlular ve Çağdaş Yaşam Çocukları, Burdur Gölü sahilinde toplandı. Programda ilk olarak 301 Şehit Madenci için saygı duruşunda bulunuldu ve ardından dua edildi.

Şehit Madencileri saygıyla andıklarını dile getiren Çağdaş Yaşamı Destekleme Burdur Şubesi Başkanı Sergül Canıgür:”Bugün 13 Mayıs, Soma faciasının üzerinden bir yıl geçti. Soma’da yaralar kapanmadı. Ülkemizde bir daha maden faciası yaşanmaması için -daha fazla gecikmeden- yetkililerin gerekli önlemleri almasını bekliyor, yitirdiğimiz madencileri saygıyla anıyor, ÇYDD olarak Soma’da var olmaya devam ediyoruz” dedi.

Çağdaş Yaşamı Desteleme Derneği’nin Soma’da gerçekleştirdiği çalışmaları anlatan Başkan Sergül Canıgür, “ÇYDD, bu bir yılda Soma için neler yaptı? Derneğimiz 13 Mayıs 2014 günü, 301 maden işçisinin ölümüne neden olan maden faciasından hemen sonra, faciadan zarar görenlere destek olmak amacıyla bir kampanya başlattı. Kampanyayla, faciada yaşamını yitirmiş ya da yaralanmış işçilerin öğrenci olan çocuklarına burs vermek, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere kazadan etkilenenlere psikolojik destek ve rehabilitasyon merkezi oluşturmak, öğrencilere eğitim desteği vermek amaçlandı. Derneğimiz tarafından Soma için açılan destek kampanyasına bugüne kadar bin 262 kişiye kurum destek verdi, 1 milyon 72 bin 689 TL bağış toplandı” dedi.

Bağışlarla Soma’daki 22’si üniversite öğrencisi olan 186 madenci çocuklarına burs bağlandığını anlatan Burdur Şube Başkanı Sergül Canıgür, “Kampanyadan elde edilen gelirin 53 bin 675 TL’si ile kampanya izni doğrultusunda 7 Temmuz - 22 Ağustos tarihleri arasında, Soma’da kiralanan binada kadın ve çocuklara yönelik eğitim etkinlikleri ve rehabilitasyon çalışmaları yapıldı. Bu çalışmaya psikologlar, pedagoglar, sanat - spor eğitmenleri, anaokulu, sınıf ve branş öğretmenlerinden oluşan 101 gönüllü katıldı.

Çalışmalardan yaklaşık 150 çocuk ve anneleri, yakınları yararlandı. Kampanya gelirinin 929 bin 768 TL’siyle derneğimize başvuran ve 22’si üniversite öğrencisi olan 186 madenci çocuğuna burs bağlandı” diye konuştu.

ÇYDD’nin kampanya dışındaki çalışmalarını da anlatan Burdur Şube Başkanı Sergül Canıgür şöyle konuştu: “Soma kampanyamız başladıktan sonra bazı kişi ve kurumlar Soma’da kalıcı projeler yapmamız için “Soma” koşullu toplam tutarı 293.678,00 TL olan bağış yaptı. Derneğimiz bu koşullu bağışların bir bölümüyle Soma’da sürekli eğitim ve rehabilitasyon çalışmaları yapabileceği, daha önce üç aylığına kiraladığı binayı satın aldı. Eğitim evi açarak Somaya hizmete devam etmektedir. Eğitim evimizin kapıları ayrıca Somalılara destek vermek isteyen çeşitli kuruluşlara açık tutuluyor. Bu anlamda Washington’da 1999 yılından bu yana geleneksel el sanatlarımızı tanıtma ve düşük gelirli yaratıcılara sürdürülebilir gelir sağlama projeleri yapan Anatolian Artisans Derneği, 24 Somalı kursiyer ile çalışmalar yaptı. ÇYDD Soma Eğitimevindeki atölye çalışmasında kadınlar, Claire Burkert ve Susan Vickery gibi uluslararası el sanatları tasarımcıları tarafından eğitildi. Üretilen ürünlerin ABD’de el sanatları fuarlarında sergilenerek sipariş alınması ve projenin sürdürülebilir olması amaçlanıyor. Bağışların bir bölümüyle de Soma’da engelli çocuklarımızın da yararlanacağı oyun parkı yapımı hazırlıkları sürüyor. Bugün burada 301 soma şehidi için dilek fenerini ışıklar içinde olmaları için bırakıyoruz.”

301 DİLEK FENERİ GÖKYÜZÜNDE

Burdur Şube Başkanı Sergül Canıgür’ün konuşmasından sonra Burdur Belediyesi Başkan Yardımcıları Serdar Başgül, Ali Say, Burdur Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ferit Çelikbaş, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, Dernek Üyeleri, Çağdaş Yaşam Çocukları ve Burdurlu vatandaşlar, ikişerli gruplar halinde dilek fenerlerini yaktı. Soma Şehitleri için iyi dileklerde bulunan vatandaşlar, şehit madenciler anısına 301 adet dilek fenerini Burdur Gölü’nden gökyüzüne bıraktı. Gökyüzünde seyreden dilek fenerler, Burdur’un muhteşem gün batımı grup renkleriyle birleşince, eşsiz bir görüntü oluştu.
Kaynak: İHA