Ukrayna'nın Doğusunda 'Cumhuriyet Günü'Kutlaması

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, geçen sene bölgenin özerkliğinin oylandığı referandumun birinci yıl dönümünü "Cumhuriyet Günü" olarak kutladı.

Ukrayna'nın Doğusunda 'Cumhuriyet Günü'Kutlaması
Donetsk'te, bölgenin özerkliğinin belirlenmesine ilişkin geçen yıl 11 Mayıs'ta yapılan ve Ukrayna'nın tanımadığı referandumun yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

"Donetsk Halk Cumhuriyeti Günü" adıyla Lenin Meydanı'nda gerçekleştirilen kutlamalara katılanlar, "Donetsk Halk Cumhuriyeti" flamalarıyla yürüyüş yaptı.

"Donetsk Halk Cumhuriyeti"ne bağlı kent ve ilçelerin temsilcilerinin hazır bulunduğu törende, bölge halkın yanı sıra sporcular ve motosikletçiler de yer aldı. Katılımcılar, "11 Mayıs Cumhuriyet Günü" yazılı pankartlar ile 2. Dünya Savaşı ve doğudaki çatışmalarda ölenlerin fotoğraflarını taşıdı. Etkinliklere 30 bini aşkın kişi katıldı.

"Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı" Aleksandr Zaharçenko, törende yaptığı konuşmada, "Donetsk Halk Cumhuriyeti" var ve bizim evlatlarımıza da kalacaktır" ifadesini kullandı.

Ukrayna'nın doğusunda, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde bulunan bölgelerin federe bir yapıya kavuşturulması için 11 Mayıs 2014'te halk oylaması yapılmıştı. Ukrayna'nın ve uluslararası toplumun tanımadığı referandumda, ayrılıkçıların verilerine göre, kayıtlı seçmenin yüzde 75'i oy kullanmış, oy verenlerin yüzde 90'a yakınının bölgenin federe bir yapıya kavuşturulmasını desteklediği ileri sürülmüştü.

Kaynak: AA