Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı Özgen Açıklaması

Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatif BaşŸkanı Ramiz ǖzgen, bu yıl pancar ekiminin, olumsuz hava şŸartları nedeniyle beklentinin altında kaldığŸını ancak, Alpullu şžeker Fabrikası'nın yeniden faaliyete geçebilmesi için yeterli pancar ekiminin sağŸlandığŸını kaydetti.

ǖzgen, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, 2 yıl kapalı kalan fabrikanın yeniden açılabilmesi için çalışŸma yaptıklarını ancak pancar ekiminin yağŸışŸ nedeniyle kesintiye uğŸradığŸını kaydetti.

Fabrikanın, alım kotasında sıkıntı olmadığŸını belirten ǖzgen, şŸunları kaydetti:

"Eskiden bölgede ekilen pancar 450 bin tondu. Ancak şŸu anda fabrikanın kotası 255 bin ton. Bu kotayı, fiyatlardan dolayı dolduramıyoruz, alternatif ürünler var. Pancar en elverişŸli ürün ama Trakya'da pancar şŸekerine uygulanan fiyat politikasının gözden geçirilmesi gerekir. Pancara, Anadolu'da uygulanan fiyat farklı Trakya'da uygulanan fiyat farklı. Geçen yıl pancara ödenen para 157 kuruşŸtu. Bizde bu rakam 120 kuruşŸa kadar düşŸtü. Pancarın, tarımsal üretimde her kesime faydası var. Alpullu, Atatürk'ün kurduğŸu Türkiye'nin ilk şŸeker fabrikası. Daha önce pancar ekiminin fazlalığŸından dolayı üreticiye getirilen kota, uygulanan fiyat politikası ve benzeri olumsuzluklardan dolayı fabrika kapatılmışŸtı.

Bu sezon bölgede 100 bin ton pancar ekimine ulaşŸmayı hedefliyoruz. LJiftçiyi pancar ekimine teşŸvik etmek için birebir görüşŸüyoruz. LJiftçi, fiyat politikası nedeniyle zarar etme endişŸesi taşŸıyor, pancar masraflı bir ürün. ǜyelerimizin masraflarını asgariye indirmek için pancar söküm makineleri temin ettik ve söküm ücreti almıyoruz. Maliyeti düşŸürmek için kooperatif olarak elimizden geleni yapacağŸız."

Fabrika yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu yıl fabrikanın açılması için tüm hazırlık çalışŸmaları tamamlandı ve bölgede şŸu ana kadar yaklaşŸık 80 bin ton pancar ekimi gerçekleşŸtirildi.

Yakın bölgelerdeki pancarların Trakya'ya nakledilmesinin planlandığŸı ve fabrikanın açılmasının önünde hiçbir engelin kalmadığŸı bilgisini veren yetkililer, sadece ilgili birimlerden verilecek talimatın beklendiğŸini, nakliye, pancar küspesi, ekim, söküm, sulamada üreticiye destek verileceğŸini belirtti.

TekirdağŸ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca da Alpullu şžeker Fabrikası'nın yönetimi ile görüşŸtüğŸünü, fabrikanın yeniden faaliyete geçirilebilmesi için bölgede pancar ekimine teşŸvik kapsamında yoğŸun çalışŸmalar yaptıklarını anlattı.

Sarıkoca, tesisin çalışŸtırılabilmesi için istenilen pancar ekimine ulaşŸılamaması halinde özelleşŸtirilmesinin gündeme alınabileceğŸini kaydetti.

Kaynak: AA