Bozüyük'te 'Çocuklara Yönelik İstismar ve İhmali Önleme' Konferansı

Bilecik'in Bozüyük ilçesinde, Rehberlik ve AraşŸtırma Merkezi (RAM) tarafından "LJocuklara yönelik istismar ve ihmali önleme" konulu konferans düzenlendi.

Hacettepe ǜniversitesi Tıp Fakültesi LJocuk SağŸlığŸı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Ergen SağŸlığŸı Bilim Dalı öğŸretim üyesi Prof. Dr. Orhan Derman, Belediye DüğŸün Salonu'ndaki konferansta, insanoğŸlunun yaşŸadığŸı sürece istismarın var olduğŸunu belirterek, "İstismar, gücün yansımasıdır. Gücü elinde bulunduran istismarı çok rahat uygular. Bunlar libidonun ya da cinsellik dürtüsünün artması değŸil, bir gücün yansıması" dedi.

Fiziksel ve cinsel istismarın, yüzyıllardan beri göz ardı edilmişŸ bir olay olduğŸunu anlatan Derman, şŸöyle konuşŸtu:
"Bir çocuğŸun ihmale uğŸraması için 5 kaide vardır. EğŸer onun ebeveyni çocuğŸun bakımını, barınmasını, sağŸlık ihtiyaçlarını, eğŸitimini ve yaşŸam hakkını sağŸlamıyorsa, çocuk ihmale uğŸramışŸ demektir. Türkiye'de fiziksel istismar yüzde 34 civarında, cinsel istismar ise yüzde 4 ile yüzde 37 arasında farklılaşŸabiliyor. Demek ki, ülkede yaklaşŸık 3'te bir kişŸi fiziksel şŸiddete uğŸruyor. Bunların da yüzde 4 ile yüzde 37'si arasında cinsel istismarla karşŸılaşŸma oranı var. EğŸer bir insanın evinde dayak ve kötek varsa, o bilin ki, çocukları tarafından da diğŸer nesle aktarılacak bir olaydır. Bazı ailelerde babalar çok alkol alırlar ve alkol aldıklarında eşŸlerini hırpalarlar ve döverler. LJocukları bu davranışŸlardan nefret ederler ama parayı kazanınca onlar da alkol için aynısını yapar. Bir insanın nefret edebilmesi, bir daha o işŸi yapmasına engel değŸildir. Bir insanının bir şŸeyi yapmaması için, görmemesi, onu yaşŸamaması ve tatmaması gerekiyor. İstismarcı tedavi edilmez, istismarcı sadece kontrol altında tutulur. İstismarcının belli dönemlerde izlendiğŸini hissettirilmesi, onun eylemi yapmasına engel olabilir. İstismarcı kendini unutturmak için yıllarca eylemsiz bir dönem geçirir. Hiçbir istismarcı anlık bir olay yapmaz, zamanı, mekanı ve yeri seçer, kendisinin ortaya çıkmayacağŸı bir ortamda eylemi gerçekleşŸtirir ki o eylemi tekrarlayabilsin."
Derman'ın konuşŸmasının ardından LJocuk İstismarı ve İhmalini ǖnleme DerneğŸi BaşŸkanı avukat Türkay Asma da bir sunum yaptı.
 
Kaynak: AA