Abd'nin Operasyonunda İki Rehinenin 'Yanlışlıkla' Öldürülmesi

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, terörle mücadele operasyonunda ABD tarafından yanlışlıkla öldürülen Giovanni Lo Porto'ya yönelik taziyelerini dile getirirken, muhalefet tepki gösterdi.

ABD'nin Afganistan-Pakistan sınırında Ocak ayında düzenlediği terörle mücadele operasyonunda, El Kaide tarafından rehin tutulan Amerikalı Warren Weinstein ile İtalyan Giovanni Lo Porto'nun "yanlışlıkla" öldürülmesi İtalya'da da yankı buldu.
ABD Başkanı Barack Obama'nın sorumluluğu üzerine aldığı konuşmasının ardından İtalyan başbakanlığından yapılan açıklamada, Başbakan Matteo Renzi'nin, Lo Porto'nun ailesine taziyelerini ilettiği ve "Hayatını başkalarının hizmetine adayan bir İtalyan'ın kaybından derin üzüntü duyuyorum. Warren Weinstein'ın ailesine de taziyelerimi sunuyorum" dediği aktarıldı.
Başbakanlık açıklamasında Başkan Obama'nın, Başbakan Renzi'yi dün kişisel olarak bilgilendirdiği de kaydedildi.
İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni de en derin üzüntülerini belirtirken, bakanlık kriz merkezinin, 39 yaşındaki Lo Porto'nun kurtarılması için çok çalıştığını ancak en sonunda müttefikleri ABD'nin ölümcül hatası sonucunda trajik biçimde olayın sonuçlandığını ifade etti.

-Muhalefet tepkili
Öte yandan muhalefet ise Lo Porto'nun ölümü sebebiyle hükümeti eleştirdi.

Muhalefet partileri Forza Italia (İtalya İleri), 5 Yıldız Hareketi ve Sol-Ekoloji-Özgürlük Partisi, hükümeti Lo Porto'nun ölümüne ilişkin parlamentoya acilen bilgi vermesi çağrısı yaptı.
Forza Italia Partisi Meclis Grup Başkanvekili Renato Brunetta, "ABD'yi Lo Porto'nun ölümünü aylar sonra açıklıyor oluşu nedeniyle protesto ettiğini" bildirdi.
Pakistan'ın kuzeyinde, Ocak 2012'de kaçırılan Giovanni Lo Porto'dan uzun süredir haber alınamıyordu.
Kaynak: AA