Halı Sektörü Dünya Pazarlardaki Ağırlığını Sürdürecek

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birlikleri ( GAHİB) 2014 yılı Olağan Mali Genel Kurul toplantısı Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) hizmet binasında gerçekleştirildi.

GAİB'den yapılan açıklamaya göre, GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz'ın divan başkanlığı, Ahmet Kaplan ve Hüseyin Ulutaş'ın da divan üyeliklerini yaptığı mali genel kurul toplantısına GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, Başkan Yardımcısı Harun Balat, İlyas Öztürkmen, Hüseyin Kaplan, Suat Gölbaşı, Şıh Mehmet Öztürk, Ekrem Algan, Yusuf Kaplan, Erkan Bükücü, Abdulkadir Demirci, Bülent Ulutaş ile Ekonomi Bakanlığı adına Hacer Aydemir, Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) adına Merve Yıldız Güler ile GAİB Genel Sekreteri Fatih Yumuş ve birlik üyeleri katıldı.

Toplantıda ihracat rakamları değerlendirilirken, yıllık nispi ödeme ve ek nispi ödeme miktar ve oranları, bilanço gelir-gider hesapları, denetim kurulu raporu, yönetim kurulu ve denetim kurulunun ibrasının ardından yapılan oylama sonucunda oy birliğiyle kabul edildi.
GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin halı ihracatının 2014 yılında yüzde 7,3 artarak 2,35 milyar dolar olduğunu belirterek, GAHİB'in bu dönem için ihracatının ise yüzde 6,5 artarak 1.63 milyar dolar olarak gerçekleştirildiğini vurguladı.
GAHİB'in halı ihracatının Türkiye halı ihracatı içindeki payının yüz de 69,2 olduğunu ifade eden Kaplan, 2014 yılında 134 ülkeye halı ihracatı gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, "Birliğin bölgemizden yapılan ihracat içindeki payı ise yüz de 24,2 olmuştur. 2014 yılı birliğimiz toplam ihracatının yüz de 96,5'ini makine halısı, yüz de 2,9'unu da tufte halı oluşturmaktadır" dedi.

Kaplan, halı ihracatı ülke grupları itibariyle değerlendirildiğinde en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 658 milyon dolarla Ortadoğu ülkelerinin aldığını, bunu 234 milyon dolarla Afrika ülkeleri, 213 milyon dolarla AB ülkeleri, 176 milyon dolarla Amerika, 130 milyon dolarla Türk cumhuriyetleri, 112 milyon dolarla Asya ve Okyanusya ülkeleri ve 101 milyon dolarla eski Doğu Bloku ülkelerinin takip ettiğini bildirdi.
Söz konusu rakamların 2015 yılında da yakalanması ve yeni pazarların bulunmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini kaydeden Kaplan, "Önümüzdeki aylar içerisinde ihracatımızın bir önceki yıl rakamlarını yakalayacağını düşünüyorum. Sektörümüzle ilgili yaşanan gelişmelere paralel sorunların da çözümü yönünde birlik olarak Ekonomi Bakanlığı'yla koordineli çalışıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA