Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya Seyrinin 125. Yıl Dönümü

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya seyrinin 125. yıl dönümü nedeniyle Deniz Müzesi'nde sergi açıldı.

Ertuğrul Fırkateyni anma etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen serginin açılışına Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi, Deniz Müzesi Komutanı Albay İlyas Güntaş ile davetliler katıldı.

Serginin açılışında konuşan Oramiral Bostanoğlu, 1889 yılının temmuz ayında İstanbul'dan Japonya kıyılarına giderken ebediyete yelken açan Ertuğrul Fırkateyni levendlerinin şanlı Türk tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.
Bostanoğlu, Ertuğrul Fırkateyni'nin 16 Eylül 1890'da Kuşimato açıklarında yakalandığı fırtınada kayalıklara çarparak battığını hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Ertuğrul Fırkateyni, kahraman levendlerimize ebedi bir kabristan olmuş, aynı zamanda aralarında binlerce deniz mili olan Türkiye ile Japonya arasında kuvvetli bir bağ kurulmasını sağlamıştır. İki ülke arasındaki ilişkilerin temelini bu olay oluşturmaktadır. Türk Deniz Kuvveteri Komutanlığı olarak bu kaza sonucunda 500'ün üzerinde levendimizi kaybetmenin üzüntüsünü bugün de gözyaşlarıyla hatırlıyor, onların ruhlarının her Uzak Doğu seyrinde ve her fırtınalı havada bizlere rehberlik ettiğini hissediyoruz."
Bu yıl çeşitli faaliyetler planladıklarının altını çizen Bostanoğlu, bunların başında Ertuğrul Fırkateyni'nin seyrinin anısına, Gediz Fırkateyni'nin aynı güzergahta Uzak Doğu seyrini icra etmeye başladığını kaydetti.

Bostanoğlu, Deniz Kuvvetleri olarak 1990 ve 2000 yıllarında Turgut Reis, 2011'de Gemlik Fırkateyni ile icra edilen Uzak Doğu seyrinin dördüncüsünün Gediz Fırkateyni tarafından gerçekleştirileceğini anlattı.
Deniz Müzesi Komutanı İlyas Güntaş, Türkiye'nin denizcilik alanındaki en büyük müzesi olan Deniz Müzesi'nin çağdaş bir müze özelliğinde olduğunu söyledi.

Sergiyle yüzyıllar öncesine dayanan Türk-Japon ilişkilerine farklı bir okuma yapıldığını ifade eden Güntaş, "Bir kazanın iki ülkenin dostluğunu nasıl şekillendirdiğini ve güçlendirdiğini olayın üzerinden geçen 125 yılın ardından bugünkü bakışımızla yorumluyoruz" dedi.

- Sergide 535 parça eser yer alıyor
Ertuğrul Fırkateyni Projesi Başkanı Tufan Turanlı ise konuşmasında, sergideki 535 parça eserin Ertuğrul Fırkateyni'nden çıkan parçalardan oluştuğunu belirtti.

Turanlı, serginin 6 ay süren bir çalışmanın eseri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Bu sergi şimdiye kadar yaptığımız çalışmalardan çok daha önemli. Çünkü oraya bir dostluk için giden Ertuğrul Fırkateyni, 125 yıl sonra yurda dönüyor. Sergiden önce yaptığımız kazı ve çalışmalarda 8 bin 300 eser ve buluntuyu Ertuğrul Fırkateyni'nden çıkarttık. Bunların büyük bir kısmı halen Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Laboratuvarı'nda ve diğer bir kısmı da Kuşimoto'daki Ertuğrul Fırkateyni Enstitüsü'nde konservasyon ve restorasyon çalışmaları içinde."
Konuşmaların ardından Oramiral Bostanoğlu, yarışmalarda dereceye giren askeri personele plaketlerini takdim etti.
Daha sonra Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu ile Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka serginin açılışını yaptı.
Deniz Müzesi'nde 31 Aralık'a kadar açık kalacak sergide, Ertuğrul Fırkateyni'nden çıkarılan mermi, cam, kilit, kanca, tepsi, bakır kaplamalar, porselen, vida, çivi, vana, kaşık ve çatal gibi çok sayıda ürün yel alıyor.
Kaynak: AA