Mersin’de Turizm Haftası Kutlamaları Başladı

İçel’de Turizm Haftası kutlamaları, açılış etkinliğiyle başladı.

Mersin’de Turizm Haftası Kutlamaları Başladı
İçel Valisi Özdemir Çakacak, İçel’in sahip olduğu turizm potansiyeli ve zenginliklerine vurgu yaparak, “Turizmde yeni bir markanın doğduğunu yaşayanlar görecek. Bunun da adı İçel olacak” dedi.


İçel İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan 39. Turizm Haftası kapsamında, ‘4 Mevsim Turizm, 4 Mevsim İçel’ sloganıyla kutlamalara başladı.

Hafta boyunca devam edecek kutlamaların açılış etkinliği, Marehan Convention Center’in bahçesinde gerçekleştirildi.

Etkinliğe, İçel Valisi Çakacak’ın yanı sıra, İçel Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, İçel Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) Başkanı Hamit İzol, İçel Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, sektör temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

“TURİZM DÜNYA BARIŞINA DA KATKI YAPIYOR”
Etkinlikte bir konuşma yapan Vali Çakacak, dünyada iletişim ve ulaşımın gelişmesiyle turizmin son derece önemli bir sektör haline geldiğini söyledi.

Bütün ülkelerin turizmde daha fazla bir şeyler yapmanın çabası içerisinde olduklarına işaret eden Çakacak, turizm hareketliğinin geliri ve istihdamı da beraberinde getirdiğini belirtti.

Turizmin, dil, din, ırk, renk ve kültür gibi hiçbir fark gözetmeden insanların alışveriş içerisinde bulunduğu bir sektör olduğunu dile getiren Çakacak. “İnsanlar, farklı kültürleri tanımaya, farklı ülkeleri görmeye gidiyor. Turizm, ülkelere, şehirlere ve sektöre kazandırdıklarının yanında, aynı zamanda dünyanın barışına da katkı yapıyor. Çünkü insanları birbirine yakınlaştırıyor, ülkeleri birbirine yakınlaştırıyor. Birbirini tanıyan insanlar, birbirleri hakkında hep daha olumlu şeyler düşünürler. Bu itibarla turizm hiç gündemden düşmeyecek, gelecekte daha da gündemde olacak bir sektör” diye konuştu.

“TURİZMDEN HAK ETTİĞİMİZ PAYI ALMANIN ÇABASI İÇİNDEYİZ”
Dünya turizminden Türkiye’nin de önemli bir pay aldığını kaydeden Çakacak, 2014’te Türkiye gelen turist sayısının 42 milyonu bulduğunu, turizmden elde edilen gelirin 35 milyar dolara çıktığını ve dünyanın 6. en fazla turist çeken ülkesi olduğunu bildirdi. İçel’in turizm potansiyeli ve zenginliklerine de dikkat çeken Çakacak, “Bizler de İçel olarak turizmden hak ettiğimiz payı almanın çabası içindeyiz. Çünkü bir kentin turizm sektöründen alması gereken payı alabilecek her türlü zenginliğe sahip bir kent İçel. Bu farklılıkları da zenginlik olarak gören bir kent. İçel binlerce yıllık medeniyetlere beşiklik etmiş bir kent. Adeta bir Açıkhava müzesi. Bu medeniyetlerin bizlere miras bıraktığı son derece zengin insanlık mirasına sahip bir kent. Bunun yanında Allah doğal güzellik vermiş, 321 kilometre Akdeniz’de sahil, hemen 20 dakikada bin metreye ulaşabildiğimiz Toroslar. Bütün bunlar turizm sektörü için son derece önemli. Böylesine şartlarda turizmden çok daha fazla gelir elde etmek durumundayız” ifadelerini kullandı.

“TURİZMDE YENİ MARKANIN ADI MERSİN OLACAK”
Markalaşmanın önemine de dikkat çeken Çakacak, turizm gelişiminin sürdürülebilir kılınabilmesi için markalaşmanın uluslararası ve ulusal pazarlarda güzel bir imajın oluşturulmasını sağladığını aktardı. İçel’in marka değerinin yükseltilmesi için yapılan çalışmaları çok önemli bulduğunun altını çizen Çakacak, “Yakın gelecekte bu çalışmaların hep birlikte meyvelerini alacağımızı ümit ediyorum” diyerek, yerel yönetimlerden turizm adına isteklerini şöyle sıraladı: “Yerel yönetimlerimizden isteğim, turizm yatırımı yapmak isteyenlerin işlerini kolaylaştıralım, sektörün elini güçlendirelim, onların yanında olalım, sorunlarında çözüm ortağı olalım. Turizmde yeni bir markanın, yeni bir destinasyonun doğduğunu yaşayanlar görecek. Bu markanın adı da İçel olacak” şeklinde konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kabahasanoğlu da tarım, ticaret ve taşımacılıkta adından söz ettiren İçel’i, turizmde de güzel günlerin beklediğine inandığını, sektörün her geçen gün yeni yatırımlarla büyüdüğünü görmekten mutlu olduklarını söyledi.

İçel kıyılarını yeryüzü cenneti olarak ifade eden Kabahasanoğlu, İçel’in avantajlarını ve güzelliklerini turizme kazandırmak için büyük bir heyecanla çalıştıklarını kaydetti.

Kabahasanoğlu, “Bugün turist sayımızı 100 binlerle ifade ediyoruz ama milyonlarla ifade edeceğimiz günlerin de çok uzak olmadığını, turizmin 12 aya yayılmasıyla sahip olduğumuz potansiyelin yerli ve yabancı konuklarımıza sunulmasıyla turizm sektörünün lokomotif sektör haline gelebileceğini görebiliyoruz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tunçsu, TÜRSAB Başkanı Ulusoy, MERTİD Başkanı İzol ve Turizm Platformu Başkanı Olcar da konuşmalarında İçel’in turizm zenginliğine dikkat çekerek, bu alandaki eksiklerin biran önce tamamlanması gerektiği üzerinde durdular.

Konuşmaların ardından, Vali Çakacak ve protokol üyeleri tarafından, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Açılış etkinliğinde, İçel Devlet Opera ve Balesi bir şan konseri verirken, İçel Büyükşehir Belediyesi halk oyunları gösterisi, İçel Olgunlaşma Enstitüsü’nün defilesi ve el sanatları sergisi de yer aldı.
Kaynak: İHA