Bakan Şimşek Soruları Yanıtladı Açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2015 yılında, bugüne kadar, reel ekonomiye destek, gelir dağılımını iyileştirme gibi bütün tedbirlerin etkisi sadece 4 milyar 250 milyon lira. Bunun GSYH'ye oranı binde 2,2. Burada bir popülizm söz konusu değil" dedi.

Şimşek, "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2015 Yılı Ocak-Mart Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İç talepte canlanmayı işaret eden rakamların nereden kaynaklandığına ilişkin soru üzerine Şimşek, büyümeye ilişkin değerlendirmelerde yılın ilk çeyreğinde zayıf bir trendin söz konusu olduğunu belirtti.

Bunlara rağmen bütçedeki vergi gelirlerinde yüzde 13'ün üzerinde bir artışın söz konusu olduğunu kaydeden Şimşek, "Bizim vergi gelirlerimizin tüketim üzerinden alındığını düşünürsek, ekonomik aktivitenin çok da düşük seyretmediğini ima ediyor olabilir ama bakacağız, bir değerlendirme yapacağız. Muhtemelen kafa karışıklığı, o iki değişik faktör setinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

Şimşek, açıkladıkları paketler ile Çaykur'a 3 bin 500 işçi, geçici 120 bin işçi ve emekliye zam gibi adımların bütçeye etkisinin sorulması üzerine ise "2015 yılında, bugüne kadar reel ekonomiye destek, gelir dağılımını iyileştirme gibi bütün tedbirlerin etkisi sadece 4 milyar 250 milyon lira. Bunun GSYH'ye oranı binde 2,2. Burada bir popülizm söz konusu değil. Bizim aldığımız tedbirlerin bir kısmı eğer ekonomi zayıflıyorsa, ekonomiyi bir miktar desteklemek ve bu destekle vergi gelirlerini artırarak bütçe dengelerini iyileştirmek üzerine" ifadelerini kullandı.
Bu noktada 2009 yılına atıfta bulunan Şimşek, "İşsizliğin bir miktar arttığı bir dönem söz konusu. Bu arada söylediğimiz rakamdaki emekli maaş artışları bütçeden ama istihdamın artırılmasına yönelik bazı tedbirler var, onların bir kısmı İşsizlik Fonu'ndan. Dolayısıyla bütçeye yansıması binde 2'nin de altında olacak. Burada herhangi bir popülizm söz konusu değil. Harcamaları artırmadan, harcamaların zamanlaması ile oynamak klasik ve doğru bir yaklaşımdır. Belirsizliğin olduğu dönemde bunu yaparsanız, belirsizlik azalırsa rutine dönersiniz. Bu ince ayarları zaman zaman yapmak gerekiyor. O nedenledir ki Türkiye, zor şartlara rağmen güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
- "Kişiler üzerinden bakmamak lazım"
Bakan Şimşek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan sonrası için ekonomi yönetiminde risk görüp görmediğinin sorulması üzerine de Babacan'ın da bu konuda birçok kez açıklama yaptığını belirterek, "Burada kişiler üzerinden bakmamak lazım. Esas olarak, kurumsallaşma söz konusu. AK Parti hükumetleri döneminde maliye politikası, sanki bir mali kural varmış gibi çok sağlam bir şekilde uygulanmıştır" diye konuştu.

Türkiye'nin 2002 yılındaki ekonomik durumunu hatırlatan Şimşek, bütçe açığı gibi bir çok makro ekonomik göstergede büyük iyileşmeler yaşandığını kaydetti.

Şimşek, bunların 10 seçim ve referandum döneminde başarıldığını vurgulayarak, "Siyasi istikrarın devam etmesi ve 25 dönüşüm alanının kapsayan reform programının güçlü bir şekilde uygulanması, bu iki husus Türkiye'nin tekrar yüksek büyüme patikasına oturması için temel ön koşullardır" ifadelerini kullandı.
Şimşek, Türkiye'nin siyasi istikrar sayesinde, bütün çevresel olumsuz faktörlere rağmen güçlü bir performans ortaya koyduğunun altını çizdi.
(Sürecek)
Kaynak: AA