'Kaçış 1950' Filminin Bursa Galası

Senaryosu ve yönetmenliğini İbrahim Biçer'in yaptığı, "Kaçış 1950" filminin Bursa galası gerçekleştirildi.

Tayyare Kültür Merkezi'ndeki galaya, filmin oyuncu ekibi ve eski AK Parti Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu katıldı.

Galadan önce, AA muhabirine açıklama yapan Anbarcıoğlu, filmin, Zülkef Yeşilbahçe'nin "Ata Topraklarından Ana Vatana Anılar" kitabından yola çıkılarak hazırlandığını söyledi.

Anbarcıoğlu, filmde, bizzat Yeşilbahçe'nin Bulgaristan'da yaşadığı eziyet ve zulmün anlatıldığını belirterek, şöyle devam etti:
"Biliyorsunuz 1913'lü yıllardan sonra Osmanlıların Balkanlar'daki egemenliği düştükten sonra ciddi manada soydaşlarımıza zulümler oldu. Bu zulmler 1950 ve 1980'li yıllarda zorunlu göçleri de içine alarak devam etti. Zülkef Bey 1950 yılında Türkiye'ye göç ederken yaşadığı sıkıntılar, Bulgaristan'da yaşadığı sıkıntıları anlatan bir eser yazmıştı. Ben de bu konuda elimden geldiğince Bilecik Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Beldiyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ile irtibata geçerek filmin çekilmesinde yardımcı oldum."
Kendisinin de filmde rol aldığını dile getiren Anbarcıoğlu, şöyle devam etti:
"Filmin bitiş aşamasında benim bu emeklerime karşılık, filmde bana rol verme ricasında bulundular. Ben de kırmayarak kabul ettim. Filmde Bulgaristan'da doğup büyüyen ve askerliğini de burada yapan Mustafa adlı karakterin zor şartlarda, sıkıntılar ve zulümlerden sonra Türkiye'ye trenle kaçtıktan sonraki halini canlandırıyorum. Buradaki rolüm Mustafa'nın Türkiye'ye yerleşmiş ihtiyar halini oynamak. Bir nevi Mustafa'nın üçüncü dönemini canlandırıyorum. Çocukluk, gençlik ve ihtiyarlık çağından, ben ihtiyarlamış şeklini canlandırdım ama kısa bir rol aldım. Bu çorbada benim de bir tuzum olsun istedim."
Konuşmalar ve oyunculara plaket verilmesinin ardından, film gösterildi.
İbrahim Biçer'in yazdığı ve yönettiği, yapımcılığını İhsan Taş'ın yaptığı, başrollerinde Atilla Saral, Zeynep Gülmez ve İlker Gürsoy'un oynadığı filmde, 1950-1970 yılları arasında Bulgaristan'dan Türkiye'ye kaçan 3 Türk gencinin yaşadıkları anlatılıyor.
Kaynak: AA