Davutoğlu-coelho Ortak Basın Toplantısı

BaşŸbakan Ahmet DavutoğŸlu, Musul'da IşžİD'e yönelik operasyona ilişŸkin, "Bundan sonraki aşŸamada, ortada şŸu anda hemen beyan edilmişŸ bir operasyon ya da şŸu ana kadar sürdürülen çalışŸmalar dışŸında bir çalışŸma gündeme gelmişŸ değŸil. Gelmesi halinde Türkiye'nin yapacağŸı katkılar konusunu da tabii ki ele alırız" dedi.

DavutoğŸlu, Portekiz BaşŸbakanı Passos Coelho ile düzenlediğŸi ortak basın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.
BaşŸbakan DavutoğŸlu, bir gazetecinin, "Avrupa BirliğŸine ilişŸkin Türkiye'nin bundan sonra tavrı ne olacak?" sorusu üzerine, Türkiye'nin Avrupa BirliğŸi yönündeki stratejik kararının açık olduğŸunu belirterek, üyelik konusundaki iradenin en güçlü şŸekilde devam ettiğŸini ifade etti.

Avrupa BirliğŸi'ne ilişŸkin, Türkiye'nin bir çok psikolojik bariyerle ve siyasi engelle karşŸılaşŸtığŸını, başŸka ülkelerin önüne konulmayan şŸartların Türkiye'nin önüne konulduğŸunu dile getiren DavutoğŸlu, ancak Türkiye'nin hiç bir zaman üyelikten ve Avrupa kıtasının geleceğŸinde oynayacağŸı önemli rolden vazgeçmediğŸini vurguladı.
Avrupa BirliğŸi içerisinde, aralarında, Portekiz'in de bulunduğŸu dostların, Türkiye'nin katkısı konusunda iradelerini eksik etmediğŸini aktaran DavutoğŸlu, "Avrupa, sadece Türkiye'ye dönük olarak, olumsuz bakan ülkelerden ibaret bir kıta değŸil. Aksine Türkiye'nin üyeliğŸi konusunda son derece ön alıcı tavır alan Portekiz başŸta olmak üzere ülkeler de Avrupa kıtasını temsil ediyor" diye konuşŸtu.
DavutoğŸlu, Portekiz'e ve Türkiye'nin üyeliğŸini destekleyen diğŸer ülkelere minnettar olduğŸunu ifade etti.

Bütün Avrupa ülkeleriyle çok iyi ilişŸkiler gelişŸtirmek istendiğŸini dile getiren DavutoğŸlu, sözlerini şŸöyle sürdürdü:
"ǖnümüzdeki dönemde, Türkiye sanki müzakerelerin bütün fasılları açılmışŸ gibi yoluna, reformlarına kararlı şŸekilde devam edecek. Ne zaman Avrupa BirliğŸi hazırsa biz o anda 27 müzakere faslını hemen açmaya 14'ünü de hemen kapamaya hazırız. Bugün ulaşŸtığŸımız nokta itibarıyla, geri kalanları da en kısa zamanda bitiririz. Fakat şŸu anda bunu yapabilecek durumdayız. Bunu Avrupa BirliğŸi yöneticileri de gayet iyi biliyor. Brüksel'e geçen ay yaptığŸım ziyarette de yeni görev almışŸ olan Sayın Tusk ve Sayın Juncker ile görüşŸmeler yaptık. Olumlu atmosfer var. Biz elimizden geleni yaparız. Avrupa'nın kaderi Türkiye'nin kaderinden ayrı düşŸünülemez ama Türkiye kendi kaderini, Avrupa'da Türkiye karşŸıtlarının eline bırakmaz. Kendi yolunda kararlı şŸekilde yürür. Avrupa'nın geleceğŸini de Türkiye'nin geleceğŸini de Türkiye'nin Avrupa'daki dostlarıyla birlikte şŸekillendiririz."
- "Bizim için tarihi ve stratejik bir misyondur"
DavutoğŸlu, "Türkiye, IşžİD'in Musul'dan çıkarılması operasyonunun neresinde olur? Bugün de Ankara'dan askeri malzeme taşŸıyan iki kargo uçağŸı BağŸdat'a gönderildi" şŸeklindeki soru üzerine, "Bugün Ankara'dan BağŸdat'a giden askeri uçaklarımız, Sayın Abadi'nin Türkiye ziyareti esnasında Savunma Bakanlarımız arasında gerçekleşŸtirilen toplantıda beyan edilen ihtiyaçlar vesilesiyle BağŸdat'a gönderilen malzemelerden oluşŸmaktadır" ifadesini kullandı.
Türkiye ile Irak arasında savunma, güvenlik alanında yapılan anlaşŸmalar bulunduğŸunu dile getiren DavutoğŸlu, bunun gereğŸi olarak Irak'ın istikrarının, Türkiye için hayati derecede önem taşŸıdığŸını vurguladı.
"Aynı şŸekilde benim Irak ziyaretim esnasında da hem BağŸdat ile görüşŸmeler yapmışŸtık hem de Erbil ziyaretinden sonra, Erbil'de ve civarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin peşŸmerge güçlerine verdiğŸi eğŸitim alanlarını da ziyaret etmişŸtik" diyen DavutoğŸlu, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile de bu anlamda güvenlik işŸbirliğŸinin bulunduğŸunu kaydetti.

Irak ve Suriye'nin istikrarının kendileri için hayati derecede önemli olduğŸunu belirten DavutoğŸlu, şŸunları kaydetti:
"IşžİD başŸta olmak üzere terör örgütlerinin, bu ülke topraklarında oluşŸturdukları güvenlik riski, Türkiye için de güvenlik riskidir. Bu konuda da tutumumuz açık ve net olmuşŸtur. Biz her zaman Suriye rejiminin kanlı saldırılarına da karşŸı durduk, terör örgütünün acımasız ve insanlık dışŸı faaliyetlerine de karşŸı durduk. Tutumumuz ilkeseldir. Bu anlamda da koalisyon içinde ki Genelkurmay BaşŸkanımız geçen ay Riyad'da yapılan toplantıya katıldı, daha önce yapılan toplantılara bakanlarımız katıldı, Milli Savunma Bakanımız yakında Washington'daki toplantıya katıldı.

Bütün bu istişŸare süreçlerinin içindeyiz. Musul halkının kendisinin de içinde olduğŸu bir süreçle tekrar barışŸa, huzura, istikrara kavuşŸması ve her türlü baskıdan azade, mezhepçilikten de mezhepçi bir baskıdan da terör baskısından da azade bir şŸekilde Musul'da istikrara kavuşŸulması, bizim için tarihi ve stratejik bir misyondur."
Bu anlamda Irak Hükümeti, Kürt Bölgesel Yönetimi ve ayrıca Musul Valisinin öncülüğŸünde yürütülen çalışŸmalara destek verdiklerini dile getiren DavutoğŸlu, geçen hafta Irak CumhurbaşŸkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi'nin Türkiye'de olduğŸunu anımsattı.
Nuceyfi'nin, Irak CumhurbaşŸkanı adına Musul'un kurtarılmasıyla ilgili görevlendirildiğŸini anlatan DavutoğŸlu, "ǖzel görevlerinden biri de bu. Bütün bu konuları ele aldık. Ancak bundan sonraki aşŸamada ortada şŸu anda hemen beyan edilmişŸ bir operasyon ya da yapılacak, şŸu ana kadar sürdürülen çalışŸmalar dışŸında bir çalışŸma gündeme gelmişŸ değŸil. Gelmesi halinde Türkiye'nin yapacağŸı katkılar konusunu da tabii ki ele alırız" değŸerlendirmesinde bulundu.
(bitti)

 
Kaynak: AA