Tarihi Mühürdar Fuat Bey Konağı Akademi Oldu

Kadıköy Belediyesi, tarihi Mühürdar Fuat Bey Konağı’nı İstanbulluların kültür, sanat ve eğitim hayatına katkı sağlayacak bir merkez olarak hizmete açtı.


Kadıköy Belediyesi’ne ait olan tarihi Mühürdar Fuat Bey Konağı, düşünce, kültür-sanat ve beceri atölyeleri merkezi haline getirilerek “Kadıköy Akademi” adıyla vatandaşların hizmetine açıldı. Konağın bahçesinde gerçekleşen görkemli açılış törenine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Türk Sineması’nın usta ismi Metin Akpınar ve çok sayıda Kadıköylü katıldı.

Başkan Nuhoğlu, gecede ilçede bulunan doğal mirasları yine Kadıköy halkına hizmet verecek dönüşümler olarak planladıkları projelerin sunumunu yaptı. Sunumu merakla izleyen Kadıköylüler, Başkan Nuhoğlu’nu uzun süre alkışladı.

Kadıköylülerle yapılan 2015-2019 stratejik plan toplantıları sonucunda hazırlanan Kadıköy Belediyesi Akademi’de gençler Kadıköy’ün vizyon ve geleceği ile ilgili çalışmalar yapacak. Yerel yönetim alanında ulusal ve uluslararası gelişmelerin izleneceği, çalıştay ve söyleşilerin yapılacağı Kadıköy Belediyesi Akademi’de başta gençler olmak üzere tüm Kadıköylülere yönelik ücretsiz kültür-sanat ve beceri atölyeleri düzenlenecek. Akademiyi ziyaret eden konuklar, konak bahçesini de diledikleri gibi kullanma imkanı bulacak.

Yerel yönetimler olarak vatandaşın ihtiyacı ve isteği doğrultusunda hizmet sunmanın gerekli olduğuna vurgu yapan Başkan Nuhoğlu, “Burası yaklaşık 2 bin metrekare içerisinde bir konak. Konak 100 yıllık tarihi bir konak. Konağın hem bahçesini vatandaşların kullanımına açtık hem de farklı odalarında farklı merkezlerin olduğu kent düşünce merkezi. Yerel yönetimlerin hem Türkiye’deki hem dünyadaki modellerini araştırıp bizimde mevcut yönetim anlayışımızla sorunlar nasıl çözülüyor” dedi.

“KADIKÖY, GENÇLERİN PROJELERİ İLE YENİLENECEK”
Kadıköy’de yaşlı nüfusun yoğun olduğunu belirten Nuhoğlu, “Bunların bu yalnızlığını nasıl gideririz. Nasıl yerel yönetimleri insanların aileleri haline dönüştürürüz. Bir de son dönemlerde yerel yönetimlerle halk arasında ciddi çatışmalar oldu. Geliyorlar bir kamu arazisi üzerine alışveriş merkezi yapıyorlar, otel yapıyorlar. Bölge halkının ihtiyacı var mı yok mu, halk ne istiyor, neye ihtiyaç duyuyor sorulmuyor? Bütün bu ihtiyaçlara yaşayan halkla birlikte karar verilmesi gerekiyor. Bir hakkın dışında yaşayanların karar vermesi gereken bir haktır bu” ifadelerini kullandı.

Projelerin vatandaşlardan bağımsız gerçekleştirilmemesi gerektiğine değinen Başkan Aykurt Nuhoğlu, “Kadıköy Akademi’de nasıl bir yerel yönetim oluşması gerektiği üniversiteli gençlerin katıldığı çalışmalar yapılacak ve bütün bu düşüncelerin bir araya geldiği, birleştiği ve gelecekle ilgili projeler üretildiği bir akademi haline dönüştüreceğiz burayı” şeklinde konuştu.

“OLUMLU BİR ÇALIŞMA OLMUŞ”
Tarihi konağın akademiye çevrilmesini son derece önemli bulduğunu ifade eden usta oyuncu Metin Akpınar ise, “Bu konuyu iki boyuttan irdelemek lazım. Bir tarihin kazandırılması, iki tematik bir akademi olarak halkın katılımı. Bu ikincisi beni çok daha fazla ilgilendiriyor. Birincisi zaten herkesin görevi. Tarihi eserleri günümüze kazandırmak herkesin görevi. Ama ikincisi çok önemli. Çünkü o ancak ilerlemeyi, bir anlamda evrimi, bir anlamda devrimi gerçekleştirecek. Bu sebeple çok olumlu bir çalışma olarak görüyorum. Başkanı da, tüm çalışanları da kutluyorum. Özellikle bağış veren aileye de ne mutlu ki böyle bir şey yapmış” şeklinde konuştu.

“TARİHİ BİNALARIN TOPLUMA KAZANDIRILMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Uzun zamandır Kadıköy’de yaşayan oyuncu Sebahat Adalar da, “Tarihi köşklerin yaşatılmasından dolayı verdiği emekten dolayı başkanımızı kutluyoruz. Teşekkür ediyoruz. Ben bilmiyordum, eski başkanın oturduğunu öğrendim burada” dedi.

Böyle tarihi değeri olan binaların topluma kazandırılmasını önemli bir adım olarak gördüğünü belirten Adalar, “Benim evimin orada Ruhban Okulu yapılacakmış, ona daha da çok sevindim” diye konuştu.

Kadıköylülerin “hayat boyu eğitim” kapsamında kendilerini geliştirmelerine destek olacak çalışmaların da yapılacağı Kadıköy Akademi, 19 Mayıs Mahallesi’nde bulunan Kadıköy Belediyesi’ne ait tarihi bir köşkte faaliyet gösterecek. Kadıköylülerin yaz kış rahatça kullanabileceği konakta ucuz ve kaliteli hizmet verecek bir kafeterya da bulunacak.
Kaynak: İHA