Macaristan'da Osmanlı Türkçesi Kursu Açılacak

Yunus Emre Enstitüsü Budapeşte Türk Kültür Merkezi'nin, Osmanlı Türkçesi kursu açacağı bildirildi.

Merkez'in Eğitim Koordinatörü Serdar Başutku, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Macaristan'da Türk kültürüne ve Türkçe'ye büyük ilgi olduğunu belirterek, ''Yunus Emre Budapeşte Türk Kültür Merkezi olarak, Türk dilini, kültürünü, sanatını ve tarihini Macarlara tanıtan projeler yapmaktayız. Bu projelerimizin en kapsamlılarından biri Türkçe eğitimi alanında. Macarların Türkçeye büyük ilgisi var. Şu an da merkezimizde 125 Macar öğrencimiz Türkçe öğrenmekte'' dedi.

Nisan ayında Osmanlıca kursunun da başlayacağını belirten Başutku, ''Ülkemizde ve diğer coğrafyalarda Osmanlı dönemine ait eserler mevcut. Osmanlı dönemine ait çeşitli belge ve eserler Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, Macar Bilimler Akademisi'nde muhafaza edilmekte. Bu anlamda Macar Türkologlara, Osmanlıcaya gönül verenlere hizmet vermek amacıyla merkezimizde Nisan ayında ilk, orta ve yüksek seviye olmak üzere Osmanlıca kursumuzu başlatacağız'' dedi.

Szeged Bilim Üniversitesi Ortaçağ ve Yakınyeniçağ Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Szabolcs Hadnagy yaptığı açıklamada, Macaristan'daki Türkoloji bölümünde eğitim gören öğrenciler için Osmanlıca kursunun çok faydalı olacağına değinerek, ''Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin duyurusunu yaptığı Osmanlıca kursu Macar üniversitelerinde Türkoloji bölümünde eğitim gören öğrenciler için ek ders fırsatı veriyor. Macar Milli Arşivi ve Macar Bilimler Akedemisi'ndeki Osmanlı dönemi belgeler ve eserlerin incelemesi ve araştırılması için de iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Macaristan'da çok sayıda Türk yaşıyor. Atalarının dillerini merak edip öğrenmek isteyen Türkler de kurstan faydalanabilir'' diye konuştu.

Hadnagy ayrıca son dönemlerde özellikle Macaristan'da gösterime giren Türk dizilerinden dolayı Türkiye'ye ve Türkçeye ilginin çok artığını söyledi.

Yunus Emre Enstitüsü Budapeşte Türk Kültür Merkezi'nde hem Türkler hem de Macarlar için ayrı programlar halinde hazırlanan Osmanlı Türkçesi kursları 7 Nisan'da başlayacak. Enstitüde Türkçe kurslarına devam eden öğrenciler için ücretsiz olacağı açıklanan Osmanlıca kursunda, Türkoloji bölümünde okuyan öğrenciler için yüzde 20 indirim uygulanacağı belirtildi.
Kaynak: AA