Öğrenciler Lys Hazırlığına Ara Vermeden Başlamalı

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) ardından öğrencilere tavsiyelerde bulunan Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, “Öğrenciler konuları gözden geçirip bir analizle Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) hazırlığına başlamalı ve zaman yönetimine dikkat etmeliler” dedi.

Öğrenciler Lys Hazırlığına Ara Vermeden Başlamalı

Üniversiteye giriş maratonunun ilk durağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 2 milyon 46 bin 716 adayın katılımıyla Türkiye genelinde 171 sınav merkezinde, 7 bin 31 binada ve 109 bin 393 salonda gerçekleşti. ÖSYM Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda sınava ait soruların tamamından rastgele seçilen yüzde 20’si, kurumun web sitesinden erişime açıldı. Adaylardan gelen geri bildirimler ve açıklanan sorular ise Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilimler testlerinin geçen yıllara kıyasla daha zor olduğunu gösterdi.

Öğrencilerin sınava dair farklı yorumları olduğunu ifade eden Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, “ Öğrencinin kendi bilgi düzeyi ve çalışma performansı göre sınavın zorluk düzeyi de değişti. ÖSYM artık sınavı çok erken açıklıyor. Muhtemelen biz 5 gün içerisinde sınav ortalamalarını görmüş olacağız. Sınavın zorluk ve kolaylık durumunu Türkiye ortalaması ortaya çıkaracaktır. Sınav açıklandığında da verilen sayısal verilerle birlikte hangi dersin net ortalaması ne kadar sayısal yorumları buna göre yapacağız. Ama her öğrenci çok uzun süreden beri bu sınava çalışıyor ama hepsinin çalışma performansı farklı bu durumda ister istemez sınava yansıyor. Dolayısıyla yorumlar da bu performansın karşılığına göre değişiyor. Mutlaka şaşırtan sorular geliyor ve düzenli çalışan öğrenciler için iyi bir sınavdı” dedi.

Türkçede paragraf sorularının öğrencileri zorladığını kaydettiklerini belirten Nazik Kösegil, “Öğrenciler bu nedenle zaman kaygısı yaşadıklarını ifade ettiler. Sorular şaşırtıcı değildi. Ancak öğrencilerin sınav anında zamanlamayı iyi yapamamaları paniklemelerine neden oldu. Ancak Türkiye ortalamaları gelmeden sınavın zorluk derecesine ilişkin yorum yapmamız pek doğru olmayacaktır” diye konuştu.

Öğrencilerin YGS puan türüne dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Kösegil, “YGS 6 puan türüyle açıklanacak. Bu 6 puan türünün herhangi birinden 180 barajını geçen öğrenciler LYS başvurusunda bulunabilecekler. Öğrencilerin çok takıldığı soru tercih yapacakları puan türü dışında yer alan puan türünde barajı geçmeleri durumunda tercih yapıp yapmayacaklarıdır. Öğrenciler bu durumda da tercihte bulunabilecekler. YGS LYS ile karşılaştırıldığında daha zor bir sınav. Soru sayısı fazla ve soru formatı farklı. LYS bilgi ve onu yorumlayıp analiz etme yeteneğine dair bir sınav. LYS’ye hazırlanan öğrencinin birincisi bilgi düzeyine çok dikkat etmesidir. Öğrenciler konuları gözden geçirip bir analizle LYS hazırlığına başlamalı ve zaman yönetimine dikkat etmeliler” ifadelerine yer verdi.

Aileleri sınav sonucunun açıklanmasının ardından yargılayıcı ifadelerde bulunmamaları konusunda uyaran Kösegil şunları söyledi: “Aileler YGS sonucu ile ilgili öğrenci ile konuşacaklar. Konuşurken yargılayıcı olmamaları onlara güven vermeleri ve cesaretlendirmeleri gerekiyor. Aileler LYS’nin önemini unutmasınlar. YGS’yi bir aşama sınavı olarak görmek gerekiyor ve aile bu yanlışlıklarla ilgili yargılayıcı cümleler kurmadan öğrenciye destek olmalıdır.

İki aşamalı sınav sisteminin hem üniversiteler hem de uzmanlar tarafından beğenildiğini belirten Nazik Kösegil, “Bir sıralama ve bilgi ölçme sınavı yapılıyor ve tek sınavda bunu ölçmek mümkün değil. İki aşamalı sistem bilgi ölçmek ve bunun doğru şekilde yapabilmek adına uzmanların beğendiği bir sitem. Öğrenci de ilk sınavdan sonra yükünü hafifletmiş oluyor. Uzun süreden beri uygulanıyor olması doğru bir sistem olduğunu da kanıtlıyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA