Cumhuriyetçi Senatörlerin İranlı Liderlere Yazdığı Mektup

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Kongresi'nden 47 Cumhuriyetçi senatörün, nükleer müzakerelerle ilgili İranlı liderlere hitaben yazdığı mektubun yasal bir değeri olmadığını bildirdi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Tahran'da yaptığı açıklamada, senatörlerin ABD Anayasasından habersiz olduklarını savunan Zarif, "Söz konusu senatörlerin mektubu, onların yalnızca uluslararası kanunlara yabancı olmadıklarını aynı zamanda kendi anayasalarında yer alan, başkanın dış politikayı uygulamadaki iradesiyle ilgili detaylardan da tam olarak habersiz olduklarını gösteriyor" ifadesini kullandı.
Mektubun, ABD'deki baskı gruplarının muhtemel bir anlaşmaya karşı endişelerinin göstergesi olduğunu kaydeden Zarif, "Henüz bir anlaşmaya varılmamışken, ABD'deki baskı gruplarının muhtemel anlaşmaya karşı endişelenmesi ve anormal davranışlara yönelmesi ilginç. Bu onların, (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu gibi her türlü anlaşmaya karşı olduklarını ortaya koyuyor" değerlendirmesinde bulundu.
Zarif, ABD'li senatörlerin mektubunun hukuki bir değeri olmadığını belirterek, şöyle devam etti:
"Bize göre bu mektup sadece bir propaganda hilesi ve hiçbir yasal değeri de bulunmuyor. Bu senatörlerin, dünyanın ABD'den ibaret olmadığını ve uluslararası ilişkilerin ABD'nin iç hukukuna göre değil, uluslararası hukuk ölçülerine ve devletlerin yükümlülüklerine göre düzenlendiğini öğrenmeleri gerekiyor. Senatörler, uluslararası hukuka göre, Kongre'nin gelecekte anlaşmanın içeriğini değiştiremeyeceğini ve ABD yönetimi anlaşmasını önlemeye yönelik her türlü girişiminin bu ülkenin uluslararası yükümlülüklerinin ihlali olacağını bilmeliler."
ABD'de 47 Cumhuriyetçi senatör, İranlı liderlere hitaben bir mektup yazarak, Kongre onaylamadığı sürece Amerikan yönetimiyle varılacak muhtemel bir nükleer anlaşmanın ömrünün, Başkan Barack Obama'nın iktidarıyla sınırlı kalabileceği uyarısında bulunmuştu.
Senatörler mektupta, Obama'nın 2017 yılının Ocak ayında görev süresinin sona ereceğine ancak Kongre'de görev yapan senatörlerin görev süresinin sınırsız olduğuna ve bazı senatörlerin de on yıllarca görev yapabildiğine dikkati çekerek, "Bir sonraki başkan, bu türden bir anlaşmayı tek kalemde yürürlükten kaldırabilir ve gelecekteki yasama yıllarında da Kongre, dilediği zaman anlaşmanın şartlarını değiştirebilir" ifadesini kullanmıştı.
Kaynak: AA