Avrupa'daki Doğalgaz Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un inisiyatifinde başkent Sofya'da düzenlenen uluslararası forumda Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkeleri doğalgaz kaynaklarının çeşitlendirilmesi için üst düzey çalışma grubu oluşturuldu.

Boyana Cumhurbaşkanlığı ikametgahında, basına kapalı gerçekleştirilen forumda çalışma grubunun "siyasi" ve "uzmanlar" adlı ilki alt gruptan oluşmasına karar alındığı açıklandı.
Grupların çalışmaları kapsamında bölgedeki doğalgaz tedarik ve tüketimi gözden geçirilerek, sayısı 14 olarak bildirilen projelerin yapım ve finansmanı ele alınacak.
Avrupa Komisyonu (AK) Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, forumun ardından Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile basına yaptığı açıklamada, "Bölgede her ülke en az 3 ayrı doğalgaz tedarik kaynağına sahip olmalı. Avrupa ülkeleri kendi aralarında daha iyi bir iletişim kurmak üzere birlikte çalışabileceklerini göstermelidir. Kısa vadede ve acil olarak Avrupa'nın enerji güvenliği ve gaz tedarikini sağlamalıyız" diye konuştu.

İklim ve Enerjiden Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Miguel Arias Canete de "Bölgenin enerji bağımsızlığı için (Azerbaycan doğalgazını, Avrupa'ya ulaştıracak) Güney Doğalgaz Koridoru'nun geliştirilmesi, Avrupa'nın ona bağlanması, Karadeniz'de yerel gaz kaynaklarının işletilmesi ve sıvılaştırılmış gaz terminallerin geliştirilmesi kilit önem taşıyor" dedi.

Başbakan Borisov, ülkenin komşuları olan Yunanistan, Romanya, Türkiye ve Sırbistan ile ara doğalgaz aktarım bağlantıları kurulmasının öncelik taşıdığını söyledi.

Bulgaristan'ın Karadeniz'deki ("Han Asparuh", "Terez" ve "Silistar" adlı) doğalgaz kaynaklarını işletmesinin de gündemde olduğunu belirten Borisov, "Ülkemizin jeopolitik konumunu göz önünde bulundurarak, bölgesel doğalgaz dağıtım merkezinin Bulgaristan'da, Varna'da olmasını teklif ediyoruz" dedi.

Masaya yatırılan her bir projenin AB'nin yasalarına uygun olması gerektiğine işaret eden Borisov, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bulgaristan hükümeti, komşularımızla birlikte ve AK'nın desteği ile Orta ve Güneydoğu Avrupa'daki doğalgaz pazarına tam olarak entegre olmaya hazır. Bu girişimimizin Enerji Birliği oluşturulmasına uygun olduğunu düşünüyoruz."
Çalışma grubunda yer alan Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya'ya Macaristan'ın da katılımı bekleniyor.
Kaynak: AA