Fethiye Limanında Akdeniz Foku Görüldü

Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayımlanan "Kırmızı Liste"de soyu kritik derecede tehdit altında olan tür olarak sınıflandırılan, dünyada sadece Doğu Akdeniz'de ve Doğu Atlantik kıyılarında yaşadığı tespit edilen Akdeniz foku Fethiye’de görüldü.

Fethiye Limanında Akdeniz Foku Görüldü

Fethiye Limanında 2. karagözler mevkiinde özel bir marina içerisinde teknelerin arasında kıyıya çok yakın bir vaziyette görülen Akdeniz fokunun balık peşinde limana girdiği sanılıyor. Daha önceki yıllarda sık sık yunusların girip adeta dans ettiği Fethiye limanında yaklaşık 1 metre boyundaki Akdeniz foku çevredeki vatandaşlar tarafından büyük ilgiyle izlendi. Vatandaşların cep telefonlarıyla görüntülemeye çalıştığı fok balığının son lodosla birlikte yağan aşırı yağışlar nedeniyle düştüğü balığın peşinden limana girmiş olabileceği ileri sürüldü.
DÜNYADA 500 TÜRKİYE'DE EGE’DE 100 TANE KALDI"
Akdeniz fokunun Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayımlanan "Kırmızı Liste"de de soyu kritik derecede tehdit altında olan tür olarak sınıflandırıldığı vurgulanırken Türün dünyadaki en büyük popülasyonun Ege Denizi'nde olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar Akdeniz fokunun soyunu sürdürebilmesi ve ekosistemde varlığını koruyabilmesi esas olarak Türkiye ve Yunanistan'ın elindedir. Tüm dünyada yaklaşık 500 kadar fokun yaşadığı tahmin edilirken, Türkiye popülasyon tahmini ise 100 kadardır. Bu nadir deniz canlısı bugün dünyada sadece Türkiye, Yunanistan ve Moritanya kıyıları ile Portekiz'in Madeira Adaları olmak üzere yeryüzünde dört ülkede yaşamaktadır. Ülkemizde yaklaşık 100, Yunanistan'da ise 200-250 civarında bir popülasyona sahiptir ifadelerini kullandılar.
Uzmanlar,bu fokun Fethiye limanında kıyıdaki bir marinada tekneler arasında görüntülenmiş olmasının Türkiye'nin biyoçeşitliliğinin zenginliğinin tespiti ve korunması açısından son derece önemli olduğunu dile getiriyorlar.
“TÜRÜN KORUNMASI İÇİN EYLEM PLANI HAZIRLANMIŞTI”
Uzmanlar, Muğla'da türün korunması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü IV. Bölge Müdürlüğü, Muğla Şube Müdürlüğünce çalışma yürütüldüğünü işaret etmişlerdi. Gerek uluslararası yükümlülüklerimiz, gerekse ulusal mevzuatımızdan kaynaklanan sorumluluklarımız gereği; korunması gereken Akdeniz fokunun neslinin devamını tehdit eden faktörler ve bu faktörlerin ortadan kaldırılması için alınması gereken önlemleri belirlemek üzere Muğla'da Tür Eylem Planının hazırlanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda türün yoğun olarak yaşadığı ve ürediği Bodrum-Milas ilçeleri kıyı şeridinde ilk çalışmalar başlatılmıştır. 2015 yılında çalışma Muğla ili geneline yayılacaktır diyen uzmanlar çalışmada türün popülasyon büyüklükleri, üreme ve beslenme alanlarının özellikleri ile yaşam alanına ve türe yönelik tehditler ve tehdit düzeylerinin belirleneceğini belirtmişler “bu özellikler kayıt altına alınacaktır. Yapılacak arazi çalışmalarından elde edilen veriler, türe ait tüm yaşam alanları ve yaklaşık birey sayıları ve alandaki koruma statüleri uygun ölçekli topoğrafik haritalara işlenecektir” ifadelerini kullanmışlardı.
Fethiye’de liman içinde foku gören vatandaşlar Akdeniz fokunun tüm dünya için önemli olduğuna işaret ederek türün özellikle Fethiye kıyılarında görüntüleniyor olmasının da kent için önemli olduğunu ifade ettiler.
CARETTALAR HİÇ AYRILMIYORDU
Fethiye limanında yaz kış kordon boyuna yakın vaziyette dolaşan 2 adet caretta caretta kaplumbağası da ilçenin sembolü olarak yerli ve yabancılardan büyük ilgi görüyordu. Balıkçıların elleriyle beslediği sevimli caretta carettalardan sonra şimdide Akdeniz foku görülmesi Fethiye limanının biyoçeşitliliğini daha da önemli hale getirdi.
Kaynak: İHA