Abd'de 2. El Konut Satışları 9 Ayın En Düşük Seviyesinde

ABD'de ikinci el konut satışŸları ocakta yüzde 4,9 gerileyerek son 9 ayın en kötü performansını gösterdi.

National Association of Realtors'ın bugün açıklanan verilerine göre, ikinci el konut satışŸları ocakta bir önceki aya oranla yüzde 4,9 azalarak 4,82 milyon oldu. Bu sonuçla, Nisan 2014'den bu yana en düşŸük seviyesinde gerçekleşŸen satışŸlara yönelik piyasa beklentisi ise yüzde 1,8 düşŸüşŸ yönündeydi.
ǖte yandan, aralık ayına ilişŸkin ikinci el konut satışŸları 5,04 milyondan 5,07 milyon adede revize edildi. İkinci el konut satışŸları 2014'ü yıllık yüzde 3,1 düşŸüşŸle kapatarak, 2010'dan bu yana ilk yıllık düşŸüşŸünü kaydetmişŸti.
Veriler, ayrıca ortalama konut fiyatlarının ocakta bir yıl öncesine kıyasla yüzde 6,2 artışŸla 199 bin 600 dolara yükseldiğŸini ortaya koydu. ABD'de ikinci el konut fiyatları yükselişŸini son 35 aydır sürdürüyor.
Beklentilerin üzerinde gerileyen ikinci el konut satışŸlarının arz eksikliğŸinden kaynaklandığŸını belirten uzmanlar, son dönemde istikrarsız bir grafik izleyen verinin bu yıla ilişŸkin beklentileri de olumsuz etkilediğŸini vurguluyor.
Bu arada, güne düşŸüşŸle başŸlayan New York borsasında endeksler, beklentileri karşŸılamayan verinin ardından değŸer kaybetmeye devam ediyor.
 
Kaynak: AA