Metal İşçilerinin Grevinin Ertelemesi

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, metal işçilerinin grevinin Bakanlar Kurulu kararı ile ertelenmesini eleştirerek, "Grev haktır, engellenemez ve yasaklanamaz. Metal işçilerinin grev hakları derhal iade edilmelidir" dedi.

Beko, KESK, TMMOB, TTB ve Birleşik Metal-İş'in katılımıyla, Genel-İş Sendikası Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, 30 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile metal grevinin yasaklandığını savundu.
Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçilerinin, "grev oylama" sandıklarında, grev meydanlarında ortaya çıkan iradesine karşı, Bakanlar Kurulunun aldığı yasaklama kararının "darbe" olduğunu iddia eden Beko, şu ifadeleri kullandı:
"Daha grevin ilk günü, hükümetin çokça başvurduğu ifadelerle 'sandıkta ortaya çıkan iradeye karşı darbe yapılmıştır.' Fabrikalarda yapılan oylamalarda yüzde 100'lere varan 'greve evet' oyları, sendikalı olmayan çalışanların, beyaz yakalıların da grev iradesini ortaya koyması karşısında, patronların örgütü MESS ve sarı sendikalar paniğe kapılmış, hükümeti göreve çağırmış, Bakanlar Kurulu kararı, bu çağrılar üzerine gelmiştir. Yaşananlar sadece metal işçilerine değil, tüm işçi sınıfına karşı bir darbedir. Bakanlar Kurulu kararında adına 'erteleme' dense de fiilen yasaklama anlamına gelen bu hak gasbı ile bir kere daha görülmüştür ki bu ülkede işçilerin grev hakkı bulunmamaktadır. Grev haktır, engellenemez ve yasaklanamaz. Metal işçilerinin grev hakları derhal iade edilmelidir."
Kaynak: AA