Çin'de Hava Kirliliği

Çin'in doğusunda bulunan ekonomi ve finans merkezi Şanghay'da "ağır" hava kirliliği yaşanıyor.

Havadaki zararlı partikül oranını ölçen PM2,5 değerinin 307'ye ulaştığı kentte, etrafı yoğun bir sis tabakası kapladı.
Yetkililer, özellikle çocuk, yaşlı ve hastaların kapalı ortamlarda bulunmamaları tavsiyesinde bulunurken, halkın yüksek efor gerektiren sporlardan uzak durmaları, mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamaları uyarısını yaptı.
Merkezi yönetim, Şanghay kentinde çevre kirliliği ile mücadele etmek üzere bu yıl için 6 milyar dolarlık bütçe ayırdığını açıklamıştı.
Şanghay'da hava kirliliği "ağır" seviye olarak kabul edilen 300'ün üzerine çıktığında kamu araçlarının yarısı trafiğe çıkarılmıyor, bazı okullarda ise eğitime ara veriliyor.
Başta başkent Pekin olmak üzere ülkedeki birçok şehirde hava kirliliği sık sık "tehlikeli" seviyelere ulaşıyor.
Çin'de hava kirliliği şiddetini belirten alarm sisteminde mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere dört aşama uygulanıyor.
Ulusal Bilimler Akademisinin Çinli ve yabancı bilim adamları ile yaptığı araştırmaya göre, özellikle kuzey bölgelerde kömür kullanımına bağlı hava kirliliği nedeniyle insan yaşamı ortalama 5,5 yıl kısaldı.
Dünyada havası en kirli 20 şehirden 16'sı, Çin'de bulunuyor. Resmi verilere göre, Çin'de 20 milyonu aşkın astım hastası yaşıyor ve dünyada astımdan ölenlerin sayısında da yine bu ülke başı çekiyor.
Ülkede hava kirliliği nedeniyle görüş mesafesinin azalması üzerine 10 havalimanı için pilotlara "kör iniş" eğitimi zorunlu hale getirilmiş ve uygulama, geçen yıldan itibaren yürürlüğe girmişti.
Kaynak: AA