Organ Bağışında Bulunanlara Check-up Hediye

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Devlet Hastanesi, toplumda organ nakline yönelik farkındalık oluşturabilmek amacıyla ücretsiz check-up kampanyası başlattı.


Manavgat Devlet Hastanesi, organ bağışında bulunan vatandaşlara check-up hediye ediyor. Organ bağışında farkındalık oluşturabilmek ve halkı organ bağışına teşvik etmek amacıyla düzenlenen kampanya ile organ bağışı sayısının arttırılmasının hedeflendiği bildirildi.

2014 yılında 80 civarında organ bağışı yapıldığını belirten Organ Nakli Koordinatörü Özlem Olcay, "Organ Nakil Koordinatörlüğü olarak organ bağışı duyarlılığını artırmak amacıyla organ bağışında bulunan herkese check-up uygulaması başlattık. 18 yaşından büyük organ bağışı yapan vatandaşlar dilerlerse bu uygulamadan faydalanabilecekler" dedi.

AİLE ONAYI GEREKİYOR
Türkiye genelinde 7-8 bin civarında diyaliz makinesine bağlı böbrek hastası olduğunu ifade eden Manavgat Devlet Hastanesi Diyaliz Bölümü Sorumlu Hekimi Özgür Özcan, hastadan organlarını alabilmek için hastanın yoğun bakımda hayatını kaybetmiş ve cihazlara bağlı olması gerektiği hatırlatarak, "Hasta organ bağışçısı olmuş olsa bile ailesinin onayı gerekmekte. Bu nedenle beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların yakınlarından organ nakli için izin vermelerini bekliyoruz" diye konuştu.

30 BİNİN ÜZERİNDE HASTA NAKİL BEKLİYOR
Türkiye’de 30 binin üzerinde hastanın organ nakli beklediğini belirten Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi Mehmet Çınar da şunları kaydetti:
"Organ nakli için bekleyen hastalarımızın organ naklinden başka çaresi yoktur. Bu hastalarımızdan böbrek nakli bekleyenler, haftada üç gün 4-5 saat diyaliz makinesine girerek hayatlarını geçiriyorlar. Bir nevi açık cezaevi gibi makineye bağımlı kalıyorlar, çünkü kanda biriken böbreğin atması gereken birçok toksinleri, zehirli maddeleri idrar yoluyla atmaları gerekiyor. Böbrekleri iflas ettiği için görevini yerine getiremiyor. Diyaliz, hastaların özgürlüğünü kısıtlıyor ve belli bir zaman sonra onlar için ızdıraba dönüşüyor. Ayrıca yaşam kalitesini olumsuz etkilediği gibi sosyal hayatını da yaşayamıyor. Bununla beraber umutsuzluk gibi bir durum oluşuyor."

“İSTENİLEN SAYIYI BİR TÜRLÜ YAKALAYAMIYORUZ”
"Bize verilen ömür belli bir zaman sonra bitiyor ve bu dünyadan göçüp gidiyoruz, organlarımız hayatın kanunu gereği çürüyüp gidiyor" diyen Çınar, "Organlarımız bu tür insanlara hayat verebilir. Allah'ın yarattığı bu mükemmel organı yine Allah'ın yarattığı mükemmel bir insanla birleştiriyorsun. Bu güzel bir şey. Fakat toplumda organ bağışı konusunda çekinceler var. İstenilen sayıyı bir türlü yakalayamıyoruz. İnsanları bağışa teşvik etmemiz lazım, bilinçlendirmemiz lazım ve motive etmemiz lazım. Amacımız organ bağışlayanların sayısını artırmak" ifadelerini kullandı.

Başhekim Mehmet Çınar, "Bizde hastane olarak ücretsiz check-up hizmeti sunarak halkımızı organ bağışı bulunmaya teşvik etmeye çalışıyoruz" derken, ön tarama olan check-up işleminde karaciğer, böbrek, merkezi sistem fonksiyonlarına kadar genel bir tarama yapıldığını ifade etti.

Diyaliz makinesine bağlı hastalar Canu Yıldırım ve Nurşen Gürdal ise, uzun yıllardır makineye bağlı olarak hayatlarını sürdürdüklerini belirterek, sağlıklı birer insan gibi sosyal bir yaşam süremediklerinden yakınarak, daha çok organ bağışı yapılmasını istediler.
Kaynak: İHA