Anadolu Üniversitesi'ndeki Akademik Bilişim Konferası’na Rekor Katılım
Eskişehir Anadolu Üniversitesi, bu yıl 17’ncisi düzenlenen ve tarihin en büyük katılımının yaşandığı “Akademik Bilişim Konferansı”na (AB2015) ev sahipliği yaparak bir ilke daha imza attı.
Anadolu Üniversitesi, İnternet Teknolojileri Derneği (INETD) ile birlikte 17’ncisini düzenlediğini Akademik Bilişim Konferansı’na ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadı. Akademik Bilişim Konferansları dizisinin en büyük katılımına 31 Ocak-6 Şubat tarihlerinde kapılarını açan Anadolu Üniversitesi, üstün organizasyon yeteneklerini bir kez daha ortaya koydu. Rekor katılımın olduğu etkinlikte, 23 seminer, 5 çalıştay ve 78 bildiri gerçekleştirildi.
Bu seneki ana teması “toplumda, yönetimde ve eğitimde açıklık” olan konferans, öncesinde düzenlenen kursları sürekli takip eden kişi sayısı ise bin 475’e ulaştı. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı ve Akademik Bilişim Konferansı Organizasyon Sorumlusu Prof. Dr. Cengiz Hakan Aydın ile İnternet Teknolojileri Derneği ve Akademik Bilişim Konferansı Yürütme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül, organizasyonun ardından görüşlerini dile getirdiler.
“ESKİŞEHİR'E BU KADAR İNSANI GETİRMEK MUTLU EDİYOR”
Akademik Bilişim Konferanslarının, kurslar ve konferanslar olmak üzere iki boyutu olduğuna değinen Prof. Dr. Cengiz Hakan Aydın, bu etkinliklerde farklı rekorlar elde ettiklerini belirtti.
Aydın, "Anadolu Üniversitesi olarak ilk rekorumuzu konferans öncesinde düzenlenen kurslarda elde ettik. Normalde bu kurslara ilk etapta 3 bin 800 kişi başvuruda bulunmuştu. Bu başvurular daha sonra 100 kişilik bir öğretim elemanı gurubumuzun değerlendirmesinden geçerek bin 600 kişiye düşürüldü. Bu kişilerden bin 475’i ise, düzenlenen kursları etkinlik boyunca sürekli takip etti. Kurslarımız, 4 gün boyunca sürdü ve bu süre içerisinde ilgi hep yüksekti. Bu kurslara katılım geçen sene 600 kişide kalırken, bu sene ise bu sayı bin 475’e ulaştı. Kurslar, 36 ayrı konuda olmak üzere 40 derslikte aynı anda verildi.
Üç ayrı binada organize ettiğimiz etkinlikte öğretim elemanı sayısı bakımından da en fazla sayıya ulaştık. Anadolu Üniversitesi olarak burada aynı anda bulunan bin 475 katılımcı ve 100 kadar da öğretim elemanına internet hizmeti verme başarısı gösterdik. Bu kadar yoğunluk olmasına rağmen internet altyapımızda en ufak sorun yaşamadık ve her şey mükemmel gitti. Sosyal medyadan da takip ettiğimizde öğrenciler tarafından bu konuda çok güzel dönüşler aldık. Bütün bu saydıklarım üniversitemiz adına ayrı birer rekordu” diye belirtti.
İkinci bir rekora ise konferanslar başladıktan sonra imza attıklarını belirten Prof. Dr. Aydın, “Bize normalde bin 500 civarında bir katılımcı olacağını söylediler. Biz de bütün planlarımızı ona göre yaptık. Kayıtlar başladıktan sonra gördük ki, bu sayı 3 bin’e ulaştı. Hemen hazırlıklarımızı buna göre tekrar düzenledik. Eskişehir’e bu kadar insanı getiriyor olmak bizi çok mutlu ediyor. Konferans sırasında, 13 ayrı paralel oturum düzenledi ve daha önce hiç bu sayıya ulaşılmamıştı. Ayrıca, firma sunulmalarında daha önceki yıllarda bir salon kullanılırken, biz iki salonu kullanıma açtık. Sponsor firma katılımı anlamında da rekora ulaştık. 40 ayrı firma sponsor olarak etkinliğimize katıldı.
Bu firmaların bize verdikleri katkılar ve desteklerden dolayı da çok mutluyuz” dedi.
Anadolu Üniversitesi’nin imajı ve reklamı açısından bu etkinliğin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Cengiz Hakan Aydın, konuyla ilgili olarak düşüncelerini şu şekilde aktardı:
“Anadolu Üniversitesinin organizasyon başarısı herkesi çok mutlu etti. Etkinliğin düzenli ve sorunsuz olduğuyla ilgili hem sosyal medya üzerinden hem de birebir görüşmelerde olumlu dönüşler aldık. Katılımcıların yanı sıra sponsorlarımız da çok memnun kaldılar. Gelecek seneler için akademik bilişimlere daha yüksek katılımda bulunacaklarını söylediler. Aynı şekilde katılımcılarımız sosyal medyadan, Anadolu’nun ortasında sorunları bu kadar çabuk çözebilen bir üniversite olduğumuz için bize teşekkür etmiş. Biz de kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bu etkinlik, Anadolu Üniversitesi olarak olumlu imaj çizmemizi sağladı. Hatta şöyle de bir durum oldu; normalde bu kurslar konferansla birlikte yapılıyor ancak buradaki organizasyon başarısından sonra kursların konferanstan ayrılarak sürekli Anadolu Üniversitesi’nde kalması yönünde talepler aldık.”
“GELENLERİN ŞEHRİN İMAJINA ETKİSİ OLDU”
Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyona şehir dışından büyük bir katılım olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aydın, bu oranın ise yaklaşık yüzde 75 civarına ulaştığını belirtti.
Katılımcılara verilen hizmetler dışında konaklama konusunda da yardımlarda bulunduklarını ifade eden Prof. Dr. Cengiz Hakan Aydın, “Sağladığımız hizmetler noktasında büyük şikayetler almadık. Karşılaştığımız ufak tefek sorunları da hemen çözdük. Konaklama olarak misafirlerimizi şehirde bulunan otellere yönlendirerek büyük bir doluluk sağladık. Bu şekilde gelenlerin hem şehir ekonomisine hem de şehir imajına büyük katkısı oldu” diye konuştu
Organizasyonun İnternet Teknolojileri Derneği açısından da olumlu geçtiğine değinen Prof. Dr. Aydın, yetkililerin bir daha böyle bir katılımı başka bir yerde yakalayamayacaklarını ve hatta tekrar bu organizasyonu burada gerçekleştirsek mi diye bir fikri de kendileriyle paylaştıklarını dile getirdi.
“BİZ GİRDİKLERİ KALİTEYE DEĞİL, ÇIKTIKLARI KALİTEYE BAKIYORUZ”
Bu seneki konferansın temasını, eğitimde açıklık olarak belirlediklerini söyleyen Prof. Dr. Cengiz Hakan Aydın, eğitimdeki açıklık düşüncesinin şu an yüksek öğretimde tartışılan en önemli eğilimlerden biri olduğunu savundu. "Herkes artık eğitim kurumlarının bilgiyi paylaşan, şeffaf, açık ve dileyenin dilediği kadar gelip kaldığı yer olmasını istiyor" diyen Aydın, "Bu konuda üniversitemle her zaman gurur duydum. Biz yaptığımız işlerde, girdideki kaliteye değil, çıktılardaki kaliteye bakıyoruz. Biz felsefe olarak Mevlana gibi kim olursan ol, gel diyoruz. Biz, sizi alıp nitelikli eğitim vereceğiz diyor, bunun için de her tür ürün ve hizmetimizi açmaya çalışıyoruz. Daha önce Yunus Emre Portalıyla ders malzemelerimizi açmıştık. Şimdi de AKADEMA diye yeni bir uygulama, popüler kısa adıyla MOOCs, yani Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler (KAÇED) başlattık. İnsanların öğrenebilmesi için hem ders malzemelerini hem de öğretim elemanlarını açık erişilebilir hale getirdik. Ders malzemeleri zaten bütün ortamlarımızda var. Biz artık burada öğrenme sürecini de açık hâle getirdik. Anadolu Üniversitesi olarak, 7’den 70’e herkese bu hizmeti veriyoruz. Açıklığın temeli, girişteki o bariyerleri kaldırmaktır. Bu konferans kapsamında KAÇED’leri ve yüksek öğretime katkılarını da tartışmaya çalıştık” sözlerine yer verdi.
“ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ÇOK İYİ ÖRGÜTLENDİ VE İYİ PLANLAMA YAPTI”
İnternet Teknolojileri Derneği ve Akademik Bilişim Konferansı Yürütme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül ise, düzenlenen konferansın Akademik Bilişim sergisinin 17.si ve en büyüğü olduğunu söyleyerek konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Hem kurs hem de konferans açısından çok iyi bir örgütlenmeyle karşılaştık. Bu konferans dizisinin adı aslında Anadolu’da bilişim fırtınası. Onu yapmaya çalıştık. Başlangıç düzeyinden ileri düzeye yönelik bildirilerin, seminerlerin ve kursların olduğu bir konferans dizisi oldu. Bu etkinliği, Türkiye’de bu konuların tartışılmasını sağlamaya, bilgi birikimini ortaya koymaya ve insanların ortak sorunlarına çözüm üretmeye yönelik olarak planladık. Etkinliğe katılım seviyesinden oldukça memnunuz. Anadolu Üniversitesi bu organizasyon için çok iyi örgütlendi ve iyi planlama yaptı. Böylelikle etkinlik de çok güzel bir şekilde hayata geçti. Gördüğüm kadarıyla da herkes organizasyondan memnun kaldı. Bu bakımdan arkadaşların ellerine sağlık diyorum. Akademik Bilişim Konferansına, Anadolu Üniversitesi yönetimi de oldukça destek verdi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi de bu iş için biçilmiş kaftan diyebileceğimiz kapasitede bir yer çıktı. Başka türlü bu kadar konferansı örgütleyemezdik. Bu bakımdan iyi bir yerdeyiz, iyi de destek alıyoruz. Bu yüzden herkese teşekkür ederiz.”