Kadın Sorunları Uluslararası Boyutta Tartışılacak

Kadın sorunları, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ve Sakarya Üniversitesi iş birliğinde düzenlenecek "Uluslararası Disiplinlerarası Kadın Araştırmaları Kongresi"nde ele alınacak.

Kongreye ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan KADEM Başkanı Sare Aydın, kongrenin 11-13 Aralık 2015 tarihlerinde Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAÜKAM) iş birliğinde gerçekleştirileceğini belirtti.

Kongrenin "kadın" konulu olması nedeniyle dernek olarak yürüttükleri faaliyetlerle yakından ilişkili olduğunu anlatan Aydın, kadının toplumsal hayat içerisinde aktif rol alması, karar alma mekanizmalarında etkin bir konumda bulunması ve kadına yönelik şiddetin nedenleri ile şiddetin önlenmesi konusunda söylem üretme çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

Aydın, "Bu kongre kapsamında, kadın konusunun uluslararası düzeyde farklı disiplinlerden akademisyenler ve çeşitli alanlardan bilim insanları tarafından masaya yatırılacak olması, kadınla ilişkili problemlerin artık uluslararası düzlemde tartışıldığını göstermesi bakımından oldukça önemlidir. Kadın konusunun akademik düzeyde tartışılacak olması, konuyu daha çok gündeme taşıyacak ve toplumsal düzeyde de bir farkındalık oluşmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

Kongrede, problemlerin çözümüne yönelik önerilerin sunulmasının çözüm odaklı düşünülmesini sağlayacağını ve sorunun giderilmesi için atılacak somut adımlara da örnek teşkil edeceğini vurgulayan Aydın, kongrenin öncelikli hedefleri arasında kadınların toplumsal hayat içerisinde eğitim, ekonomi, sosyo-kültürel, sağlık ve daha pek çok alanda güçlendirilmesine yönelik tartışma ortamı oluşturulması ve sorunlara multidisipliner bir yaklaşımla etkili çözümler üretilmesinin bulunduğunu ifade etti.

- "Kongre uluslararası akademik düzeyde gerçekleştirilecek"

Tartışılacak konuların, güncelliğini daima koruyan önemli konular olmasının toplumsal düzlemde farkındalık oluşturacağına da işaret eden Aydın, kongrenin uluslararası akademik düzeyde gerçekleştiriliyor olmasının, karar alma mekanizmaları düzeyinde de bir farkındalık oluşturacağını belirtti.

Aydın, "Kongremize, bakanlar başta olmak üzere birçok milletvekili ile iş dünyasından önemli isimlerin katılım gösterecek olması, konuyu daha ileri bir boyuta taşıyarak kadınla ilgili sorunların çözümüne yönelik politika geliştirilmesi noktasında son derece etkili olacak" dedi.

Kongreye, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun da katılacağını, bunun kadınla ilgili meselelerin kadın bakış açısıyla daha hassas ve duyarlı bir biçimde Meclis'e taşınacak olması açısından da önem teşkil ettiğine dikkati çeken Aydın, kongrede, "kadın ve adalet, kadın ve toplumsal cinsiyet, kadın ve siyaset, kadın ve şiddet,  işte kadın, kadın ve sağlık, kadın ve din, kadın ve eğitim, kadın ve liderlik, sosyal bilimler ve kadının refahı, kadın ve medya ile kadın ve sanat" başlıklarının ele alınacağı bilgisini verdi.

- Açılış konuşmasını Emine Erdoğan yapacak

Öte yandan, Uluslararası Disiplinlerarası Kadın Araştırmaları Kongresi'nin açılış konuşması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından yapılacak.

Kongrede, İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Cevdet Erdöl ve Azerbaycanlı Parlementer Ganira Paşayeva da konuşmacı olarak yer alacak.

Kaynak: AA