Ziraat Odalarından Fındık Üreticilerine 'Sabırlı Olun' Çağrısı

GİRESUN - Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, "Anlaşılıyor ki üreticinin elindeki fındığı ucuza kapatma hesabı yapılıyor. Şu bilinmelidir ki eldeki fındığın fiyatını sabırlı olan, direnen üretici belirleyecektir" dedi.

Yaman, Giresun Ziraat Odasında, oda başkanı Nurittin Karan ile düzenlediği basın toplantısında, fındık fiyatında yaşanan düşüşün, ihracatçının emanet fındıkları işleme koymasından kaynaklandığını savundu.

Üreticinin fındığını satma konusunda sabırlı olması ve direnmesi gerektiğini ifade eden Yaman, "Kabuklu fındık 15 lirayken kavrulmuş fındık 50 liraydı. Bugün fiyat 12 lira, kavrulmuş fındık yine 50 lira, sizce de bu işte bir tezatlık yok mu? Anlaşılıyor ki üreticinin elindeki fındığı ucuza kapatma hesabı yapılıyor. Şu bilinmelidir ki eldeki fındığın fiyatını sabırlı olan, direnen üretici belirleyecektir" diye konuştu.

Yaman, üreticinin Ziraat Bankası'na, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'ne olan borçlarını ödediğini belirterek, elinde fındığı olan üreticilerin sabırlı ve kararlı şekilde fındığını satmadığını ve satmamaya da devam edeceğini kaydetti.

Türkiye'nin 2015-2016 fındık ihracat sezonunun ilk 3 ayına değinen Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye bu üç ayda kaç ton ihracat yapmış? 88 bin ton iç fındık. Karşılığı nedir, yaklaşık 180 bin ton kabuklu fındık. Türkiye yılda kaç bin ton iç fındık ihraç ediyor? 300 bin ton. Bu rakama ulaşabilmesi için 210 bin ton daha ihracat yapması gerekiyor. Bunun karşılığı da 420 bin ton kabuklu fındık demek. İç pazarı hiç hesaba katmasak, stoklardaki ve üreticinin elindeki fındık miktarı ihracata ancak denk geliyor. İç pazarda fındık tüketilmiyor mu, tüketiliyor. Hadi biz 'yemeyelim' dedik. Dünya ve Avrupalı ucuz da olsa pahalı da olsa afiyetle yiyor."

Yaman, halen bazı kesimlerin fındık fiyatı üzerinde baskı oluşturarak fiyatı düşürmeye çalışmasına bir anlam veremediklerini belirterek, "Yoksa 'gelecek yıl da fındık az olacak' diyerek şimdiden fiyat mı oluşturmaya çalışıyorlar. Bir de bu işten ne üretici ne de tüketici karlı çıkıyor. Çünkü üretici ucuza satıyor, tüketici ise pahalı yiyor. Aradaki bu para kimin cebine gidiyor, onun takdirini de kamuoyuna bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA