'Türkiye'de Ve Dünyada Vatandaşlık' Raporu

Rapora göre, Türk vatandaşlarının yüzde 20'si her gün gazete okuyor, yüzde 61'iyse her gün televizyonda siyasi haber izliyor

İSTANBUL - "Türkiye’de ve Dünyada Vatandaşlık" raporuna göre, Türk vatandaşlarının yüzde 20'si her gün, yüzde 16'sı haftada 3-4 kere gazete okurken, yüzde 61'i her gün, yüzde 17'siyse haftada 3-4 kez televizyonda siyasi haber izliyor.

Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çarkoğlu tarafından, Uluslararası Sosyal Saha Çalışmaları Programı (ISSP) kapsamında hazırlanan, "Türkiye’de ve Dünyada Vatandaşlık" raporu açıklandı.

Prof. Dr. Çarkoğlu, Sabancı Üniversitesinin Karaköy yerleşkesinde düzenlenen basın toplantısında, 13 Şubat-6 Nisan 2015 tarihleri arasında 58 ilde bin 509 denekle yüz yüze görüşülerek yapılan çalışmanın, vatandaşlığı tanımlayan, vergi verme, yasalara saygı, farklılıklara hoşgörü, seçimlere destek, dayanışma gibi hususlardaki, tutum, eğilim ve algılara ilişkin sorulara cevap vermeyi amaçladığını anlattı.

Araştırmaya göre, Türk vatandaşlarının yüzde 20'si her gün, yüzde 16'sı haftada 3-4 kere gazete okuyor. Vatandaşların yüzde 61'i her gün, yüzde 17'si haftada 3-4 kez televizyondan siyasi haber izliyor. Katılımcıların yüzde 13'ü her gün, yüzde 10'u ise haftada 3-4 kez veya daha fazla radyodan siyasal haberleri dinlediğini belirtirken, vatandaşların yüzde 22'si her gün, yüzde 12'si de haftada 3-4 kez veya daha fazla internetten siyasi haberleri takip ediyor.

Hükümetin icraatını yakından izlemenin önemi konusunda Türkiye, yüzde 47 ile Filipinler, Kanada ve Venezuela'nın başı çektiği sıralamada 12. konumda bulunurken, "Farklı fikirlere sahip olanların düşünme biçimlerini anlamaya çalışmak" konusunun vatandaşlık için çok önemli olduğunu kabul edenlerin oranıysa yüzde 46 ile dünyada yedinci sırada yer aldı.

Türkiye'deki vatandaşların yüzde 62'si, "Türkiye’de maddi durumu daha kötü olanlara yardım etmek", yüzde 53'ü de "Dünyada daha kötü maddi durumda olanlara yardım etmek" gerektiğini düşünürken, belli ürünleri kasıtlı olarak siyasal, etik ya da çevresel nedenlerle satın almak veya bu sebeplerle onları boykot etmek etkinliğinde hiç bulunmadığını ve hiçbir şekilde yapmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 68 oldu.

Bir gösteri yürüyüşüne hiç katılmayan ve herhangi bir sebeple de hiç katılmayacağını beyan eden denek oranı yüzde 70 olurken, bir siyasal mitinge veya gösteriye hiç katılmadıklarını ve hiçbir şekilde katılmayacaklarını belirtenlerin oranı da yüzde 72 oldu.

Türk vatandaşlarının yüzde 75'i, "hükümeti kuvvet kullanarak devirmek isteyen grupların halka açık toplantı ve miting yapmasına kesinlikle izin verilmemeli" derken, vatandaşların, hükümetin icraatına muhalif olduklarında, sivil itaatsizlik eylemlerine katılabilmesini çok önemli gören denek oranı Türkiye'de yüzde 37'ye ulaşırken, bu oran diğer ISSP üyesi ülkeler için yüzde 29'da kaldı. Bu konuda Bulgaristan yüzde 61 ile ilk sırada yer aldı.

Araştırmada, Türkiye'deki deneklerin yüzde 57'si "koşullar ne olursa olsun, devletin demokratik haklara saygı göstermesi", yüzde 33'ü, "ülkenin vatandaşı olmayan fakat uzun zamandır o ülkede yaşayanların, genel seçimlerde oy kullanma haklarının olması" gerektiğini ifade etti.
Kaynak: AA