Gönüllüler Ekibi Nijer'e Hareket Etti

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarından oluşan ekip, 600 katarakt tedavisi, 300 cerrahi ameliyat, 800 ultrason çekimi ile bin kulak muayenesi ve 2 binin üzerinde diş çekimi gerçekleştirecek

İSTANBUL - Türkiye ve Avrupa'da sağlık alanında faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşlarının birlikteliğiyle oluşan Gönüllüler ekibi, 48 personeliyle 15 günlüğüne sağlık hizmeti ve canlı keçi dağıtımı için Nijer'e gitti.

Hareket öncesi Atatürk Havalimanı'nda, AA muhabirine açıklama yapan Gönüllüler Başkanı İbrahim Ceylan, son 6 yıldır malzemesini yanında götürerek gerçekleştirdikleri ameliyatlar konusunda Afrika'da dünya birincisi olduklarını söyledi.

Ceylan, gittikleri Afrika ülkelerinde, Türkiye'deki sağlık standartlarında hizmet verdiklerini anlatarak, "Nijer'in Maradi bölgesinin Marahi ve Tessaoua şehirlerine gideceğiz. Bölgeye Nijer Havalimanı'ndan sonra 18 saatlik bir kara yolculuğuyla ulaşacağız. Burada 600 katarakt tedavisi, 300 cerrahi ameliyat, 800 ultrason çekimi ile bin kulak muayenesi ve 2 binin üzerinde diş çekimi gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Tıbbi malzemeleri de kendilerinin götürdüğünü ifade eden Ceylan, bu malzemelerin yirmişer kiloluk 143 koliden oluştuğunu kaydetti.

Sağlık hizmetinin yanında muhtaç ailelere üçer canlı keçi bağışında da bulunacaklarını aktaran Ceylan, "Bu insanlar, bir başkasına muhtaç yaşarken, 3 sene sonra başkasına yardım eder hale gelecek. Bu keçilerin özelliği, altı ayda bir çift yavrulaması. Bunların sütünü de satabiliyorlar. Bugüne kadar 16 binin üzerinde canlı keçi yardımı yaptık" değerlendirmesinde bulundu.

- "Hekimliğimin en güzel yanı oldu"

Ekipte bulunan gönüllü doktorlardan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Fatma Esma Oransay da 30 yıllık meslek hayatında Afrika'ya gönüllü olarak hizmet etmenin ayrı bir heyecan olduğunu belirtti.

Ülkede ciddi oranda doktor ihtiyacının bulunduğuna dikkati çeken Oransay, bölgede nüfus planlamasının olmadığına vurgu yaparak, bir kadının 10-15 çocuk sahibi olabildiğini ifade etti.

Fazla doğum nedeniyle oluşmuş sağlık problemlerinin tedavisi için günde ortalama 3 ameliyat yapmayı planladığını anlatan Oransay, bu seferde toplam 30 ameliyat gerçekleştireceğini kaydetti.

Oransay, ikinci kez Nijer"e gittiğini belirterek, "Bu artık hekimliğimin en güzel yanı oldu. Sağlığım elverdiği müddetçe gitmek istiyorum" dedi.

İlk kez gönüllü olarak Afrika'ya gideceğini söyleyen Ali Esen ise ekibe lojistik desteğinde bulunacağını aktararak, "Çok güzel bir duygu. Neyle karşılaşacağımızı bile bilmiyoruz. Kara kıtayı görmek, bambaşka bir duygu. Onlara yardımcı olabilmek ve dokunabilmek, çok heyecan verici" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA