Ürdün'deki İhvan Partisinde Yetkili 14 Üyeden Çekilme Kararı

İhvan'ın siyasi kanadı İslami Çalışma Cephesi'nden yetkili 14 üye, partiden çekilme kararı aldı

Ürdün'de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı İslami Çalışma Cephesi üyesi 14 kişinin, partiden çekilme kararı aldığı bildirildi.

AA muhabirine konuşan Gassan el-Momeni, "İslami Çalışma Cephesi'nden 14 üye, partiden çekilme kararı aldı. Üyeler, partinin bireysel kararlarını protesto ediyor" dedi.

Momeni, söz konusu kişilerden İhvan'ın İstişare Konseyi Üyesi Akle Samadi ile İdare Kurulu Üyesi Velid el-Hatip dışında çekilme kararı alanların, partinin genel kurul üyeleri olduğunu ifade etti.

- "Üyeler, kararla ilgili resmi evrak sunmadı"

Parti'nin Genel Sekreteri Muhammed ez-Zuyudi ise Ürdün medyasına çekilme kararını açıklayan üyelerin parti yönetimine konuyla ilgili resmi bir evrak sunmadıklarını söyledi.

"Öyle anlaşılıyor ki bu üyeler, partinin istikrarını etkilemeyi hedefliyorlar ancak planları başarılı olamayacak. Yaptıkları bizi etkilemeyecek" ifadelerini kullanan Zuyudi, partinin Ürdün'de 9 yeni şube açtığını, bu yıl üye sayısını yüzde 20 artırdığını kaydetti.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İslami Cemaatler uzmanı, yazar Hasan Ebu Heniye İhvan saflarında yaşanan bu gelişmenin, "derin bir krizin yansımaları" olduğunu dile getirdi.

Ürdün İhvan'ı Şura Meclisi, 15 Şubat'ta, aralarında eski genel sekreter Abdulmecid Zuneybat’ın da bulunduğu 6 üyeyi, "Teşkilatın temel kurallarını ihlal ettikleri" gerekçesiyle ihraç etmiş, söz konusu grubun, "Teşkilat adına Ürdün makamlarından yeni ruhsat almak" üzere imza topladığı belirtilmişti.

İhvan'dan ihraç edilen Zuneybat ve beraberindekiler, Mart ayında başkent Amman'da düzenledikleri basın toplantısında, "Ürdün Müslüman Kardeşler Derneği" adıyla yeni bir "İhvan teşkilatı" kurduklarını açıklamıştı.

Zuneybat, İhvan'dan ayrı olarak yeni kurdukları teşkilatın resmiyetinin sağlanmasının ve Mısır'da yasaklanan İhvan genel merkezine bağlılığını iptal etmesinin ardından yeni yönetim kurulunun "Dernek çatısı altında İhvan'ın yasal temsilcisi" olduğunu iddia etmişti. Ürdün Sosyal Kalkınma Bakanlığı da dernekler kanunu hükmü gereği Zuneybat ve kadrosunun resmi kaydını "İhvan Derneği" adıyla onayladığını doğrulamıştı.

İhraç edilen söz konusu grubun girişimlerini "darbe" olarak değerlendiren Ürdün'deki İhvan yönetimi ise "Teşkilatın resmiyetini sağlamak gibi bir girişime ihtiyaç duyulmadığını, 1953 yılından bu yana teşkilatın "İslami cemaat" statüsünde yasal ruhsatının bulunduğunu" belirtmişti.
Kaynak: AA