İzmir İş-Kur İşe Yerleştirmede Büyük İller Arasında Birinci

İzmir’de medya yöneticileriyle buluşan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kadri Kabak, Türkiye’de işe yerleştirmede İzmir’in büyük iller arasında birinci sıraya yerleştiğini açıkladı. Kabak, "İzmir’de işe yerleştirecek nitelikli eleman bulamıyoruz. Bu konuda çok büyük açığımız var" dedi.

İzmir İş-Kur İşe Yerleştirmede Büyük İller Arasında Birinci
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kadri Kabak, İzmir’de medya yöneticileriyle bir araya geldi. İzmir’de işsizlik rakamları hakkında bilgiler veren Kabak, Türkiye’de işe yerleştirmede İzmir’in büyük iller arasında birinci sıraya yerleştiğini söyledi.

10 ayda 65 bin kişiyi özel sektörde işe yerleştirdiklerini ifade eden İŞ-KUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, işsizliğin sadece İzmir ve Türkiye’nin sorunu değil, küresel bir sorun olduğunu dile getirdi. "İzmir’de işe yerleştirecek nitelikli eleman bulamıyoruz" diyen Kabak, bu konuda büyük bir açık olduğunu belirtti.

Kabak, "TUİK’in her ayın 15’de açıkladığı işsizlik rakamlarına baktığımızda Türkiye’de işsizlik 2013 yılında yüzde 9.7, 2014 yüzde 9.9 2015 Ağustos ayında açıklanan rakamlar da ise yüzde 10.1 bir olmuştur. İzmir ise bu oranların yüzde 4 yüzde 5 oranında daha fazladır. Şu an Türkiye’de aktif çalışan sayısı 27 Milyon civarındadır. Her yıl ortalama bu sayıya 1 milyon kişi daha eklenmektedir. İzmir’in iş gücüne katılım oranı Ankara ve İstanbul’dan daha fazladır” dedi.

BAZI KİŞİLER İŞİ BEĞENMİYOR

İşsizlikteki en önemli sorunun iş beğenmeme ve nitelikli eleman sorunu olduğunu vurgulayan Kadri Kabak, "İzmir’de birçok sektörde işe yerleştirecek nitelikli eleman bulamıyoruz. Herkes masa başı iş arıyor. Kolay iş olsun, kazancı fazla olsun. İzmir’de birçok alanda işçi bulamıyoruz. Özellikle, doğal gaz, elektronik teknisyenliği gibi bölümlerde çok eleman ihtiyacı var. Örneğin torna tesviye bölümü ile ilgili açılan bir kurs için kursiyer bulamıyoruz. Kaynakçılık, demircilik gibi ve buna benzer daha birçok meslek dalında eleman bulmak zorlaşıyor. Durum böyle olunca işsizlik artıyor; çünkü, mesleği olmayan işsizler, niteliksiz eleman arandığında bile masa başı iş arıyor" şeklinde konuştu.

İŞVERENİN ALDIĞI İŞÇİ PARASINI İŞ-KUR ÖDÜYOR

Kadri Kabak, İŞ-KUR’un işletmelere yönelik uygulamaları hakkında bazı bilgilerde verdi. İşverenleri özelikle işbaşı eğitim programlarından faydalanmaya davet eden Kabak, işverenin aldığının işçinin ücretini karşıladıklarını söyledi.

İŞ-KUR İzmir İl Müdürü, "İşbaşı eğitim programlarını yeni bir yaklaşım olarak belirledik. İzmir’deki tüm işletmelerimizin bu iş başı eğitim programından yararlanmalarını istiyoruz. İşbaşı eğitim programı, bir nevi staj programıdır. Eğer ki, iş yerinizde çalışan işçi sayısı 2 ve daha fazla ise 10 işçiye kadar ilave alacağınız bir işçi; 10 işçiden fazlaysa çalışan işçi sayınız, yüzde on oranında artarak devam ediyor. Çalışan personelin 160 iş günü boyunca, ücretini, genel sağlık sigortası primlerini ve tüm masraflarını tamamıyla biz karşılıyoruz. Bu imkandan yararlanmamak akıl karı değil. İzmir’de 2 ve daha fazla işçi çalıştıran 70 bin işyeri bulunuyor. Her işletme 1 gencimizi işe alsa 70 bin kişi İzmir’de iş gücü piyasasına dahil olacak. İŞ-KUR olarak biz her işe alınan kişiye aylık bin TL ödeme yapacağız. Kaynak sıkıntımız yok. İşverenler yeter ki bu fırsatı kaçırmasın. Bu parayı kullanırsak 100 milyon TL daha alabiliriz. Türkiye’de 980 milyon TL aktif iş gücü programlarına ayrılan bütçe var” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA