Tarihçi-Yazar Mehmet Çelik Açıklaması

"Yıkılmadan önce Osmanlı, tesbihin imamesi gibi dünya Müslümanlarının lideriydi"

ANTALYA - Kumluca Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen "Ayın söyleşisi" etkinliğine konuşmacı olarak katılan tarihçi-yazar Mehmet Çelik, Osmanlı'nın yıkılmadan önce dünya Müslümanlarının lideri konumunda olduğunu söyledi.

Kumluca Belediyesi konferans salonunda gerçekleştirilen söyleşide konuşan tarihçi-yazar Mehmet Çelik, Osmanlı İmparatorluğu'nun, yıkılışını ve yakın dönemde yaşanan siyasi ve tarihi olayların her birinin önemli sebepleri olduğunu ve hiçbirinin tesadüfen ortaya çıkmadığını bildirdi.

Çelik, Osmanlı İmparatorluğu'nun "bir tesbihin imamesi gibi" diye dünya Müslümanlarının lideri olduğunu ifade ederek, bunun farkına varan batılı ve emperyalist güçlerin, imparatorluğu yıkarak, Müslümanları dağıtmayı başardıklarını söyledi.

Yakın tarihte Anadolu'ya göz diken bazı batılı ülkelerin önce Çanakkale'yi geçmeye çalıştıklarını anlatan Çelik, bunun yayında Sevr Anlaşması'nın da bir proje olduğunu vurguladı. Çelik, şunları söyledi:

"Lozan'da bize iyi bir ders verdiler ve bir ulus devlet olarak 'Anadolu ile yetinin' dediler. Bizi öyle bir köklerimizden ayırdılar ki 900 sene bizatihi yönettiğimiz Suriye, Halep ve diğer ülkelere, topraklara imparatorluk yıkıldıktan sonra bir daha geri dönüp bakmadık. 900 sene Osmanlı İmparatorluğu topraklarında bulunan topraklarımıza, Sevr'in ardından bir defa olsun hatırlamadık. Aynı tesbihin imamesinin koparılıp dağılması gibi, bizi birbirimizden koparıp ayırdılar. Ortadoğu'da, Arap yarımadasında, Afrika ülkelerinde yaşanan tüm olayların, birbirleriyle bağlantıları ve tek bir hedefi vardır. Müslümanları hep algı yaparak, İslamiyet ve Müslümanları birbirlerinden ayrıştırmaktır. Bunun tek çaresi ve çözümü vardır, bu da İslam dünyasını merdiven altı değil, mutlak suretle akademik bir din eğitimiyle eğitilmesidir. Bu din anlayışı ile İslam dünyası sömürge olmaktan kurtulamaz."

Son 10 yılda dünya genelinde yaşanan olaylara bakıldığında ortaya çıkan manzaranın durumu daha iyi ifade ettiğini vurgulayan Çelik, bu olaylarda Türkiye'nin rolünün büyük olduğunu ve tüm dünyanın bunu iyi bildiğini belirtti.

Dünya üzerindeki İslam ülkeleri ve Müslümanların Türkiye'ye bakış açısının değiştiği kaydeden Çelik, "Sudan'da bir bardak temiz suya ihtiyacı olan çocuğun ümidi Türkiye. Filistin'de üzerine bombalar yağan çocuğun ümidi Ankara. Irak'ta namusu kirlenen kadının ümidi Türkiye halkı. Suriye'de bombalar altına inleyen, ıstırap çeken, sığınacak toprak arayan halkın ümidi komşusu Türkiye. Ama batı ve dünya bundan rahatsız. Bize 'İslam dünyasına önderlik etmeyin, size şunu verelim', 'Suriye'ye yardım etmeyin bunun yapalım' diyorlar. Niye? İslam dünyasına önderlik yapmayalım diye. Ama eğer insan isek Müslüman isek biz mazlumun, çaresizin, yanında olmak, onun yarasını sarmak, derdine çare bulmak zorundayız" dedi.

Söyleşinin sonunda Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, tarihçi-yazar Mehmet Çelik'e günün anısına porselen çay seti ve Kumluca Belediyesi kültürel yayınlarından hediye etti.
Kaynak: AA