Elektriğe zamma doğalgaz freni

Döviz kurlarındaki artışın elektrik fiyatlarına yeni yılda zam olarak yansımasını, doğalgaz fiyatlarındaki düşüşün engellemesi bekleniyor.

Elektriğe zamma doğalgaz freni
Döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle elektrik fiyatlarında artış beklentilerine karşın, enerji yönetimi çalışmalarını hızlandırdı. BOTAŞ’ın petrol fiyatlarındaki gerilemenin ardından düşen gaz fiyatlarını elektrik üreticilerine indirim olarak yansıtılabileceği belirtiliyor. Yılbaşından itibaren belli olacak yeni elektrik tarifeleri için 3 farklı senaryo üzerinde duruluyor. Enerji uzmanlarının dile getirdiği ilk senaryoya göre elektriğin önemli bir bölümü doğalgazdan üretildiği için gazda olası bir indirim, elektrik üretim maliyetlerini aşağıya çekecek. Bu da zam ihtiyacını ortadan kaldırabilir. İkinci senaryoya göre doğalgazdaki indirimin sınırlı oranda yansıtılarak elektriğe düşük oranlı zam yapılması. Üçüncü senaryoda ise doğalgaz fiyatlarında herhangi bir indirim yapılmadan elektrik tarifelerinin belirlenmesi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK tarife dairesinin çalışmasının devam ettiğini aktaran sektör temsilcileri farklı formüller üzerinde durulduğunu dile getiriyor. Enerji yönetiminden üst düzey bir yetkili ise bürokratların gerekli hazırlıkları büyük ölçüde tamamladığını ifade ederek konuya ilişkin son kararı hükümetin vereceğine dikkat çekti. Üst düzey yetkili “Elektrik tarifesini belirleyecek çok sayıda faktör var. Gazla ilgili nefes alınabilecek boşluk gözüküyor. Siyasi irade bunu kullanmak isterse tarifelere yansıması sınırlı olur” dedi.

EPDK BU HAFTA AÇIKLAR

Elektrik dağıtım sektörü temsilcileri, döviz kurlarındaki artış nedeniyle yüzde 15-20 oranında bir zam telaffuz ederken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu konuya ilişkin son kararı birkaç gün içerisinde verecek. EPDK üçer aylık dönemlerde elektrik fiyatlarını belirliyor. Tarife dairesinin konuya ilişkin çalışmasının tüm hızıyla sürdüğü ifade ediliyor.

KONUTLARA İNDİRİM

Döviz kurundaki artışı doğalgaz fiyatlarına zam olarak yansıtmayan enerji yönetimi şimdi indirime hazırlanıyor. Petrol fiyatlarında meydana gelen radikal düşüşün ardından doğalgaz fiyatlarının da gerilemesi üzerine indirim yapılabileceği belirtiliyor. BOTAŞ’ın 2016 yılının ilk çeyreğinde doğalgaz fiyatlarına yüzde 10 civarında indirim yapabileceği dile getiriliyor. Konuya ilişkin son kararı hükümet verecek. BOTAŞ her ayın son günü, izleyen ay doğalgaz fiyatlarının ne olacağına karar veriyor.